Клиенти на КТБ завеждат дело срещу държавата в Люксембург

ОFFNews Последна промяна на 21 юли 2014 в 17:06 22852 22

Ощетени фирми, предприятия и клиенти на КТБ ще съдят държавата заради кризата с четвъртата по големина българска банка.

В писмо до медиите инициативен комитет заявява, че ще търси отговорност от БНБ, прокуратурата, следствието и МВР, както и обезщетения за понесените вреди и пропуснати ползи.

Авторите посочват, че на този етап умишлено не изброяват поименно жалбоподателите, защото върху тях се оказва натиск и са отправяни заплахи, вкл. от прокурори и следователи. Казват обаче, че става въпрос за няколко структуроопределящи предприятия от военната промишленост и техни служители, както и за заводи от Русе, Пловдив, Плевен, Сопот, Лясковец, Варна и др.

В интервю за bTV депутатът от ГЕРБ Вежди Рашидов обяви, че и той е сред включилите се в иска.

"Между нас има фирми и юридически лица, които втори месец не могат да ползват парите си, които са на влог или се изплащат чрез КТБ. Считаме, че вината носят държавни институции, които действаха неадекватно или под натиск, а в определени ситуации бездействаха, с което дадоха възможност на определен политико-икономически кръг да атакува безпрецедентно кредитната институция. Противоречивите и на моменти манипулативни съобщения за състоянието на банката, давани от БНБ, прокуратурата, следствието и МВР допринесоха за възникването на сегашната криза", пишат авторите на писмото.

Те завеждат колективен иск за увредени лица и претърпени от тях вреди, както и за увреден колективен интерес. 

Инициативният комитет се е обърнал към адвокатска кантора в чужбина, която да отстоява интересите им пред международния съд в Люксембург. Ще подадат и колективен иск до Окръжния съд като първа инстанция. 

"Разклатена бе не само една банка, но и цели сектори от икономиката на страната. Пряко засегнати са над 15 000 служители и работници само от Военно-промишления комплекс. Поне 150 000 са засегнатите в други сектори", допълват авторите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!