Класическата гимназия с допълнителни изпити за прием след IV клас

Александра Маркарян 06 декември 2021 в 11:00 4222 1

Снимка НГДЕК

Допълнителни изпити за прием в Националната гимназия за древни езици и култури се въвеждат с промени в наредба, предложени от министъра на културата Велислав Минеков.

Те ще са два - по проверка на способностите по български език и литература и по човекът и обществото.

Досега учениците се приемаха в пети клас с оценките по български, по чужд език, по математика и по човекът и обществото от удостоверението за IV клас. В бала се включваше и удвоеният брой точки по български от националното външно оценяване след IV клас. Всичко това се запазва и се добавят новите два изпита, като точките от тях ще се удвояват.

Проверката на способностите ще се състои в "игрови тестс въпроси от учебното съдържание по български език и литература и човекът и обществото за IV клас", пише проф. Минеков в мотивите си към предложението за изменение на Наредба №1 за приемане и преместване на деца и ученици в училищата по култура.

Мотивите за подобно предложение се обуславят от по-добрия подбор и по-високата конкурентноспособност при провеждането на изпита в самото училище. До момента при балообразуване само от национално външно оценяване и от удостоверението за завършен четвърти клас са са получавали множество еднакви резултати при 20-30 кандидати, което е затруднявало класирането им, разяснява министърът.

Промените са на етап обществено обсъждане. Те ще влязат в сила още с обнародването им в "Държавен вестник", което означава, че учениците ще се приемат по новия ред още от предстоящата година. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3000

1

Raf

06.12 2021 в 14:16

Колебая се дали по-големите проблеми на НГДЕК са на входа или в процеса на обучение. На НВО след 10-и клас през 2021 г. гимназията е на 11-о място в София по БЕЛ (с 68,44 точки) и на 37-о място по математика (32,5 точки). За училище с претенциите на НГДЕК това по мое мнение са срамни резултати.