Китай влиза в строителството ни

OFFNews 28 юни 2016 в 11:16 3337 9

България и Китай подписаха Споразумение за сътрудничество в областта на строителството. Министър Лиляна Павлова и министър Чън Джънгао подписаха споразумението, според което с Китай ще си сътрудничим в областта на публично-частното партньорство, градското управление и развитие, борбата с незаконното строителство, сеизмичната устойчивост, енергийна ефективност, съдействие по установяване на контакти и партньорства между неправителствени организации, професионални съюзи, работодателски организации, компании и други.

Благодарение на подписаното споразумение установяваме и ще можем да синхронизираме стандартите, по които ще се работи в строителството, защото те са много важни. В България прилагаме техническите правила и норми, валидни за Европейския съюз. Много важно е и това, че продуктите, които влагаме в строителството, трябва да имат т.нар. СЕ сертификати, обясни Павлова.

Други области на сътрудничество са архитектурата и сеизмологията, тъй като параметрите на жилищното строителство са много важни, информира още министърът и допълни, че китайската страна е впечатлена от Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради въпреки различните мащаби, защото те са построили 6 млн. нови жилища, но имат и програма за саниране и обновяване на сградния фонд.

Област на сътрудничество ще бъдат също финансовите механизми и програмите за обновяване, тъй като при тях държавата не предоставя цялото финансиране, а само една трета от него. Другата се предоставя от собствениците, а последния дял е за сметка на компаниите, които предоставят услуги – електроразпределителни дружества, топлофикации и др. Това са също механизми и модели за сътрудничество, заяви тя.

Министър Павлова коментира, че China Pacific Construction Group и China Communication Construction Company са двете от най-активните от множеството компании, които посещават България. Те са едни от най-големите държавни компании и са участвали в реализацията на големи инфраструктурни обекти. В резултат на проведената вчера среща с ръководството и собствениците на China Pacific Construction Group е получено потвърждение, че те избират България за свой офис за цяла Европа и „хъб“ за инвестиции на нашия континент.

Подготвен е и предстои да бъде подписан и меморандум за разбирателство между Камара на строителите в България и China Communication Construction Company. Той ще позволи сътрудничеството между двете структури, така че те да могат да кандидатстват заедно за участие в проекти за изграждане на пътна, железопътна и друга инфраструктура, съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29217

9

Лопе де Вега

28.06 2016 в 21:11

Чесън, и монголският е пълен с хуйове. Дори има дума хуйхуй, за съжаление вече не помня значението и. Името Хуяг, което значи щит, караше съветските секретарки да се червят като ученички и да го пишат Хояг. Не се шегувам!

Поздрав!

77927

7

El Commandante

28.06 2016 в 14:58

"Жълтичките знаят английски"

Жълтите като става дума за пари и Мазел Тов да им кажеш пак ше те разберат...

77927

6

El Commandante

28.06 2016 в 14:56

Имам си и китайско име дадено ми от приятелите.


Бай Хуй?

17439

5

мнение от IP

28.06 2016 в 12:42

А прецениха ли добре, защото Китай въведе смъртно наказание за корупция...

29217

4

Лопе де Вега

28.06 2016 в 12:09

Ми прав съм, я. Само дето не съм много сигурен кое е по-добър избор на първо време - мандарин или кантонски. Колебая се, защото се оказа, че провинция Гуандун произвежда повече БВП от Русия. Верно, че е най-добре развитата китайска провинция, но е само една от многото!

Поздрав!

29217

1

Лопе де Вега

28.06 2016 в 11:28

Ха така! Хаирлия да е! Днес строителство, утре в промишлеността, после малко нещо селско стопанство, една-две банки и абе младите - почвайте да учите китайски. Ама усърдно! Жълтичките знаят английски, но им става гъдел като им мяучат по техному.

Поздрав!