Кирил Петков: Свободата не идва даром. Тя идва със саможертвата на хиляди загинали воини

OFFNews 03 март 2022 в 08:30 5964 6

В многовековната история на България има много примери за духовно величие, героизъм, които ни изпълват с гордост. Има обаче една дата, която за нас българите е синоним на думата свобода. Това е 3 март 1878 г., заявява премиерът Кирил Петков по повод националния празник на България.

Той посочва, че преди 144 г. българският народ прави решителна крачка към свободата, към възстановяване на държавността, утвърждаване на България като суверенна държава.

"Свободата не се добива с еднократен акт. Тя идва дълго мечтана и изстрадана. Тя е резултатът от продължителен и труден процес, който започва с духовното възраждане и борбата за църковна независимост. Минава през хайдушките пътеки и нелегалните комитети на Левски. Възкръсва от пепелищата на Априлското въстание", заявява премиерът.

И напомня думите на Христо Ботев, че "няма власт над оная глава, която е готова да се отдели от плещите си в името на свободата и за благото на цялото човечество".

"Свободата е най-ценното право на човека. Свикнали сме да я приемаме за даденост, но в дни като днешния е редно да си дадем сметка, че без нея нищо друго няма стойност. Наша отговорност е да я пазим и отстояваме всеки ден.

Свободата не идва даром. Тя идва с кръвта на априлци, с безстрашието на опълченци, с вярата на батачани, със саможертвата на хилядите загинали воини - руснаци, украинци, литовци, белоруси, финландци, поляци, румънци. На този ден можем само да кажем: Благодарим", заявява още Кирил Петков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-8580

6

Честит празник и поздравления за теб г-н Петков!

-3300

5

bgp

03.03 2022 в 10:10

Щом свободата не идва даром , не говорете само празни приказки ами свършете нещо наложително , за да има свобода и право !!!


Арестувайте още днес ПРЕСТЪПНИКГЕШЕВ , арестувайте и ПРОСТАКА бойко борисов , арестувайте ВСС ......... какво се мота е !!!?

Не е ли ясно , че това е Мафията спъваща България !!!
 
X

Да помогнем на украинските деца!