Канят пенсионери на рекламни събития, после заем за хиляди левове вместо подарък

Възрастните хора се поддават по-лесно, като чуят за нещо безплатно за здравето, тичат, обяснява експерт

OFFNews 16 февруари 2024 в 09:55 3473 1

Нели Кузова

Снимка Нова тв

Пенсионери се оказват със заеми за хиляди левове след рекламни събития, на които са поканени. Схемата, в която са замесени и чатботовете, които нашумяха с различни прозвънявания с едни и същи въпроси, разкри Нова тв. 

Чатботът Наталия звъни и задава един и същ въпрос на хората - дали са доволни от последната си поръчка и дали са от София. Друг бот на име Станислава се обажда да кани хората на здравни събития.

Според човек, запознат с работата на ботовете, това е организирана престъпност и събиране на лични данни, което е незаконно.

„Дали попадате във възрастовата ни категория от 35 до 70 години?" е друг въпрос, който може да чуете при обаждане от бот. Целта е да бъдете поканени на събитие, на което ви обещават, че ще получите подаръци.

Накрая обаче тези, които посещават събитието се оказват със заем от близо 6 000 лева за масажни уреди. 

„Аз няма да живея. Просто няма да живея. Направо живота си прекратявам", казва друга измамена 70-годишна жена.

Преди две седмици тя отива на организирано и представено като здравно събитие след покана по телефона. Разказва, че докато смята, че е получила подарък, е купила масажни уреди за над 5 000 лева. Иска анонимност, защото не знае кои са продавачите и дали няма да я потърсят. С пенсията ѝ от 540 лева и месечна вноска от 166 лева, в следващите три години жената ще трябва да живее с 374 лева на месец, за да може да изплати стоката. Ако реши да гладува и цялата ѝ пенсия да отива за заема, ще са ѝ нужни 11 месеца. „Как ме извъртяха - не знам. Държаха се много културно. Това ме подлъга", споделя още пенсионерката.

Документите подписала и Нели Кузова. Отишла на събитието с нейна приятелка. „Отидохме и започнаха да ни говорят, че това ще бъде томбола, че стоките са на много ниска цена", обяснява Кузова. Томбола действително се провежда и големият победител е именно тя. Печели масажори и овлажнител. Докато продавачите приготвят всичко уж спечелено, томболата се оказва заем. Така и Нели подписва договор към кредитна институция, че ще плаща 166 лева месечна вноска през следващите три години. Твърди, че са я убедили да го направи с думите, че става въпрос за сумата от 5 лева на ден. 

И двете жени вече опитват да прекратят договорите си, а разказът им се повтаря в десетки други случаи. Въпросът е как никой не разбира, че подписва договор и защо продавачите се насочват основно към пенсионери.

„Те се поддават по-лесно, защото един пенсионер в България, когато чуе, че получава нещо безплатно, особено свързано със здравето му – той тича", обяснява експерт. 

Жената, свързана с фирмата и пожелала анонимност заради разкритията, които прави, казва, че служителите са добре обучени търговци. „Казват, че всичко е безплатно, но всъщност не е. Карат те да подписваш, но ти не знаеш какво, защото еуфорията е голяма. Те ти придават чувството за еуфория и не ти дават право да четеш. Дърпат документи, казват ти: „Подпиши тук, тук и тук и това е". Казват още: „Бързаме, защото следващият клиент чака", добавя тя. 

Дружеството е „Скай лайн къмпани". Справка в търговския регистър показва, че името му се сменя всяка година. Създадено е като „Фокс ен" в началото на 2022 г. През март същата година е преименувано на „Конкорд сейл", а от юни 2023 г. е „Скай лайн къмпани". Предметът на дейност е продажба на домакински уреди и медицински изделия и организиране на събития, има и функции на колцентър.

От фирмата ни съобщават, че измама няма и спазват българското законодателство. В писмен отговор заявяват, че звънят на хората на случаен принцип и нямат предварителна информация за самоличността им. Дружеството било проверявано за ботовете и използването на лична информация, но не били открити нарушения.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

723

1

user4eto

16.02 2024 в 11:40

08832064XX
0883206XXX
Това са номерата от които подобни измамници звънят. Различни са само последните 2 или 3 цифри.
И всичко това се прави най-вероятно, не без "любезното" съдействие на същите тия оператори, който обичат редовно да индексират таксите.
Защото много лесно те като на първа линия, могат да преборят проблема.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика