Кампанията „Великден за всеки“ събра 320 000 лева

OFFNews Последна промяна на 08 април 2017 в 16:57 3096 0

Близо 320 000 лева са събрани до момента във второто издание на националната кампания „Великден за всеки – дари празник на баба и дядо“, организирана за втора поредна година от омбудсмана Мая Манолова.

16 000 пенсионери от цялата страна ще бъдат подпомогнати с ваучери на стойност по 20 лева за големия християнски празник.

Най-късно в четвъртък възрастните хора могат да проверят дали са в списъците, изготвени от НОИ, които ще бъдат разлепени на централните пощенски клонове във всички общини. Талоните, с които ще може да се пазарува в 5 000 магазина са за тези пенсионери, които няма да получат правителствена надбавка от 40 лева, тъй като пенсията им надхвърля с малко минимума от 314 лева, обяви омбудсманът Мая Манолова.

„И през тази седмица продължава набирането на парични дарения, така че следващият транш ще стигне до нашите майки и бащи, баби и дядовци за другия голям празник – Гергьовден“, обясни Манолова.

„Великден за всеки“ се организира в две части – едната е набиране на парични средства, а другата - на хранителни продукти от акцията „Купи и сподели“, реализирана от доброволците на инициативата в 24 магазини в цялата страна.

„Днес подкрепихме хората от Врачанската епархия с 350 хранителни пакета, които набрахме чрез акцията "Купи и сподели", част от кампанията „Великден за всеки". Разбира се, тези пакети не са достатъчни, за да нахранят всички гладни, но е добро начало на една кампания, която може да бъде продължена от гражданите и на Враца. Това е знак на любов и съпричастност към ближния, което е най-важното за нас като християни. Нека пазарувайки за себе си, тези, които имат възможност, да купят продукти и за своя съсед, възрастен човек, който живее в немотия и чиято трапеза няма да бъде пълна за Великден“, призова Манолова.