Кампанията 'Не си сама - Заедно срещу насилието' с 5 искания към държавата

Йоанна Димитрова 27 март 2018 в 15:57 5240 2

Всяка трета жена в България е жертва на насилие. 30% от жените и в България, и в Европа, са преживели физическо или сексуално насилие поне веднъж в живота си, след навършване на 15 години. Това стана ясно по време на пресконференция, на която бе представена кампанията „Не си сама - Заедно срещу насилието“ за защита на жени, жертви на тормоз.

Тя е инициирана след като българското правителство оттегли Истанбулската конвенция и остави нерешен въпроса за ангажимента на държавата с борбата срещу домашното насилие.

Оказва се, че насилието струва на ЕС 256 млрд. евро на година – икономически загуби от неравноправието на половете, услуги за подкрепа на жертвите и разходи на пострадалите за лечение. Всяка година икономиката губи 12% - 8 трилиона долара годишно в световен мащаб. 

Геновева Тишева – Председател на Алианс за защита от насилие, основано на пола, Катя Кръстанова – Координатор програми по Д.Н., Фондация Асоциация Анимус, Екатерина Велева – Председател на Фондация „П.У.Л.С.” , Юлия Андонова – Координатор програми за Д.Н., Фондация „П.У.Л.С.”, създадели на кампанията представиха исканията си за осигуряване на защита на жените, пострадали от домашно насилие.

1. Качествена защита на жертвите на домашен тормоз. Осигуряване на тройна защита на жените, пострадали от домашно насилие – подсилено законодателство, съвременни международни стандарти и качествена информираност относно центровете за помощ и възможността за получаване на помощ.

2. Промяна в законодателството. Всички форми на насилие – домашно, сексуално, психическо, емоционално, да бъдат приемани като престъпление и проявата на какъвто и да е било тип да има по-тежки наказания. Осигуряване на качествена защита на жертвите и сериозни наказания при нарушаване на ограничителни заповеди и решения на съда.

3. Единна база данни. Полицаи, прокурори, съдии, психолози, медици и социални работници да бъдат свързани чрез база данни за бърз достъп до информация за извършителите.

4. Създаване на 28 кризисни центъра – във всяка област.

5. Програма за превенция. Първична, вторична и третична превенция, за да се предотвратят бъдещи инциденти. 

"Финансирането на тези стъпки не нужно да бъде поето изцяло от държавата, тъй като има проекти и неправителствени организации, които също участват активно в създаването на тези стъпки", заявиха още организаторите на кампанията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

2

Стефан

27.03 2018 в 23:27

Аз поне, не разбрах нищо от тия вопли. Това е безсмислено.
Да бяха казали поне е "качествено". Толкова масло в млякото, толкова вода в каймата - ясно. Или е качествено, или е некачествено.
Какво собствено искат тия?