Кампанията ''Хапка надежда'' осигурява топла храна за медиците в Русе

Янка Петкова 08 декември 2020 в 10:09 1560 0

280 медици и здравни служители от две русенски болници ежедневно получават топла храна, благодарение на инициативата "Хапка надежда".

Идеята тръгва от Велико Търново и точно като в "Предай нататък" заразява с ентусиазъм нови и нови градове. В Русе основен организатор е спортен клуб "Ruse Go", с който се свързва фондация "Направи добро на непознат". Координаторът на фондацията Вилиана Друмева разказва за участието на неправителствената организация в щафетното осигуряване на храна за УМБАЛ "Игнат Канев" и Белодробната болница в града:

"Свързахме се с "Ruse Go", за да поемем финансово и организационно първите две седмици на кампанията. До момента на идеята са откликнали 14 ресторанта. Всяка седмица приготвянето на храната се поема от тях по определен график. Първоначално идеята беше да се включат само ковид отделенията, но впоследствие инициативата се разрасна и сега се осигурява храна за всички работещи в двете лечебни заведения. Порционът включва обяд и вечеря - топло основно ястие, десерт и плод. В момента готвят два ресторанта. Идеята е хем да помогнем на медиците, хем да осигурим работа на повече ресторанти, докато са затворени. Среднодневно осигуряваме 280 порции. Стартирахме на 1 декември и ще поемем храната за първите две седмици от месеца."

Организаторите от "Ruse Go" продължават да търсят дарители - фирми и граждани, които могат да превеждат суми и директно на ресторантите.

Отива си година, която беше трудна за неправителствените организации, признава Вилиана. Тази Коледа фондация "Направи добро на непознат" няма да може да осъществи традиционната си инициатива "Коледна баница за всеки", в която в предишни години са включени 10 населени места от областта. Нереализиран ще остане и Коледният концерт - мащабно културно събитие, по време на което се събират средства за благотворителни каузи.

"Правим каквото можем, но фирмите и гражданите търпят доста загуби, което ограничава дейността ни", признава Вилиана.

Все пак благотворителността успява да устои на вируса и благодарение на щедри дарители медиците в две русенски болници получават ежедневно топла храна, а затворените заради пандемията заведения за хранене - възможност да оцелеят въпреки ограниченията.

Дарения за кампанията можете да направите в сайта на Ruse Go, какви са следващите стъпки на инициативата чете във фейсбук страницата Направи добро.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!