Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Какво следва след равносметката в края на годината?

ОFFNews 11 декември 2014 в 12:33 3115 0

Всяка нова година започвате с ентусиазъм, планове и амбиции да постигнете това, което не сте успели през изминалата. После обаче идва краят и на тази нова година и започвате да се чудите кога отлетя и дали успяхте да спазите обещанията към себе си.

Равносметката в края на годината обхваща всички сфери на живота – кариера, финанси, здраве и т.н., и дава ясна картина на състоянието, в което се намира човек. След нея започвате новата година с нови надежди и цели. За да ги постигнете, обаче, експертите на БНП Париба Лични Финанси дават няколко съвета, които са насочени както към управлението на личните финанси, така и към останалите области от живота на човек.

Първо, целите, които си поставяте, трябва да са конкретни и ясно измерими. „Искам да стана по-богат през следващата година“ е хубава цел, която трябва да се допълни с точно дефиниция и сума, за да е завършена. Така ще знаете към какво конкретно се стремите през годината. Запишете целта си на лист и я сложете на видимо място, за да не я забравяте през годината.

Второ, не трябва да се отказвате, особено ако целта е свързана с придобиването на нов навик – било то финансов или здравословен. Учени твърдят, че изграждането на нови навици отнема около 28-30 дни, а при някои хора може да бъдат и 40.

Когато целите са насочени към паричното благосъстояние, е много важно да усвоите правилни финансови навици. Добре е да започнете със съставяне на семеен бюджет, който е в основата на успешното управление на личните средства. След което, за да намалите месечните си плащания, проверете дали можете да намалите някои от разходните пера. Например, ако имате повече от два кредита, можете да ги обедините в един и така да оптимизирате месечните си плащания.

И трето, целите трябва да се проследяват ежемесечно, а не равносметката да се оставя за края на годината. Така ще можете да реагирате своевременно при нужда от промяна в действията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews