Какво се яде на Сирни Заговезни

OFFNews 27 февруари 2025 в 05:00 26012 0
Сирни Заговезни

Снимка Исторически музей-Бургас

Трапезата на Сирни Заговезни

Сирни Заговезни е подвижен празник, който се чества винаги в неделя седем седмици преди Великден. Тази година се пада на 2 март. Според българските обичаи Сирница или Сиропустна неделя, както още се нарича празникът, се свързва с прошката и хамкането на халва, на места заменена с яйце. След Сирни Заговезни започват Великденските пости. Традиционните ястия на Сирни Заговезни преди най-дългия православен пост включват млечни продукти, обредни хлябове, риба, постни ястия, защото месо не се разрешава според народните обичаи. 

Празнични ястия на Сирни Заговезни

  • Баница със сирене;
  • Варени яйца;
  • Халва с ядки;
  • Риба;
  • Печени ябълки, тиква, мляко с ориз и др.;
  • Постни рецепти за традиционни ястия според вкуса на семейството.

Идеи за традиционни ястия на Сирни Заговезни

Сред традиционните храни на българина сиренето, киселото мляко, яйцата се използват в много и разнообразни ястия. Например:

  • Сирене в гювече;
  • Пълнени чушки с яйца и сирене;
  • Постен гювеч със зеленчуци;
  • Паниран кашкавал;
  • Тестени закуски със спанак, праз и т.н.;
  • Печена риба и още много традиционни ястия.

Обичаят хамкане

Този обичай е любим не само на децата, но и на възрастните и е част от културните традиции на нашия народ. Наред с традиционните ястия и десерти, той превръща Сирни Заговезни в един от най-веселите празници. 

Най-възрастната жена в семейството връзва на дълъг вълнен конец бяла халва или варено яйце и го закача на върха на точилка, на лампата или по друг начин. Всички на трапезата се опитват да го хванат само с уста, без да си помагат с ръцете. Сред много смях и веселие хората се подготвят за изпитанията на предстоящия дълъг пост, по време на който всички животински продукти са забранени. 

На места в страната конецът се нарича и се запалва - ако гори бързо, стопаните на дома ще са здрави и щастливи през следващата година, а в къщата ще има спокойствие и берекет. 

Характерни за деня и седмицата след Сирни Заговезни са кукерските игри, които гонят злите сили. На много места се палят огньове, които се прескачат за здраве. 

Прощавай! Простено да ти е!

Важно място - освен традиционните ястия и хамкането, на Сирни Заговезни има обичаят "Прошка". Вярва се, че това заздравява връзките в семейството, премахва лошото в отношенията между роднините и сплотява млади и стари във фамилията. "Искам ти прошка, прощавай" - "Давам ти прошка, простено да ти е" се спазва и между съпрузите, като първа иска прошка жената. Ритуалът се приема като духовно пречистване. 

И на финала още веднъж - традиционните ястия на Сирни Заговезни не включват месо. За последен път месни продукти преди поста за Воскресение Христово се хапва на Месни Заговезни, който се празнува седмица по-рано. Традиционните ястия на Сирни Заговезни са празник на "бялото мазно". 

Виж още за:
    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови