Сирни Заговезни е подвижен празник, който се чества винаги в неделя седем седмици преди Великден. Тази година се пада на 2 март. Според българските обичаи Сирница или Сиропустна неделя, както още се нарича празникът, се свързва с прошката и хамкането на халва, на места заменена с яйце. След Сирни Заговезни започват Великденските пости. Традиционните ястия на Сирни Заговезни преди най-дългия православен пост включват млечни продукти, обредни хлябове, риба, постни ястия, защото месо не се разрешава според народните обичаи.
Празнични ястия на Сирни Заговезни
- Баница със сирене;
- Варени яйца;
- Халва с ядки;
- Риба;
- Печени ябълки, тиква, мляко с ориз и др.;
- Постни рецепти за традиционни ястия според вкуса на семейството.
Идеи за традиционни ястия на Сирни Заговезни
Сред традиционните храни на българина сиренето, киселото мляко, яйцата се използват в много и разнообразни ястия. Например:
- Сирене в гювече;
- Пълнени чушки с яйца и сирене;
- Постен гювеч със зеленчуци;
- Паниран кашкавал;
- Тестени закуски със спанак, праз и т.н.;
- Печена риба и още много традиционни ястия.
Обичаят хамкане
Този обичай е любим не само на децата, но и на възрастните и е част от културните традиции на нашия народ. Наред с традиционните ястия и десерти, той превръща Сирни Заговезни в един от най-веселите празници.
Най-възрастната жена в семейството връзва на дълъг вълнен конец бяла халва или варено яйце и го закача на върха на точилка, на лампата или по друг начин. Всички на трапезата се опитват да го хванат само с уста, без да си помагат с ръцете. Сред много смях и веселие хората се подготвят за изпитанията на предстоящия дълъг пост, по време на който всички животински продукти са забранени.
На места в страната конецът се нарича и се запалва - ако гори бързо, стопаните на дома ще са здрави и щастливи през следващата година, а в къщата ще има спокойствие и берекет.
Характерни за деня и седмицата след Сирни Заговезни са кукерските игри, които гонят злите сили. На много места се палят огньове, които се прескачат за здраве.
Прощавай! Простено да ти е!
Важно място - освен традиционните ястия и хамкането, на Сирни Заговезни има обичаят "Прошка". Вярва се, че това заздравява връзките в семейството, премахва лошото в отношенията между роднините и сплотява млади и стари във фамилията. "Искам ти прошка, прощавай" - "Давам ти прошка, простено да ти е" се спазва и между съпрузите, като първа иска прошка жената. Ритуалът се приема като духовно пречистване.
И на финала още веднъж - традиционните ястия на Сирни Заговезни не включват месо. За последен път месни продукти преди поста за Воскресение Христово се хапва на Месни Заговезни, който се празнува седмица по-рано. Традиционните ястия на Сирни Заговезни са празник на "бялото мазно".

























Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
Няма коментари към тази новина !
Кремъл щастлив, че Тръмп не го смята вече за пряка заплаха
София е в топ 5 за евтин туризъм на канадски портал
Манол Глишев: Днешните протестиращи са хора, които не се задоволяват с малко (видео)
Ню Йорк Таймс: Зеленски отслаби надзорниците в държавните компании и създаде условия за корупция