Какво правим, когато ученик не иска да носи маска? Наказваме директора ли?

OFFNews 08 октомври 2021 в 09:53 4740 0

Снимка БГНЕС, архив

Какво става, когато някое дете не иска да носи маска - попита директорът на 51. СУ в София Асен Александров в ефира на Нова тв по повод готвената нова заповед на здравния министър, с която маските да станат задължителни за учениците след 5. клас и учителите.

Директорът увери, че се доверява на здравните власти и щом така са преценили, така трябва да е, въпреки че и на него, и на колегите му - директори и учители - им е много трудно. Поиска обаче разяснение.

"Носим отговорност за това, че децата са без маски. Но имам три декларации от родители, които казват: "Забраняваме децата да носят маски, защото това противоречи на Конституцията". Хубаво, обаче това е все едно да се караш на продавачката, че е скъпо олиото. Ние трябва да спазваме тези инструкции и затова много моля институциите, когато дават такива предписания, да кажат какво става, ако някой не иска да изпълнява. Някое дете не иска да носи маска. Какво става? (...) Обикновено знаете ли какво става? Идват и глобяват директора."

Отговорът на МОН: Директорите и учителите имат право да не пускат ученици над 4. клас без маски в училище

На въпрос той глобяван ли е, директорът на 51-во училище отовори, че има предписания, предупреждения и "ходя, моля се: "Абе, хора...".

Необходимостта от носене на маски постави под съмнение Милко Божанков от "Обединени родители".

"Някой доказа ли, че тези маски работят? Повечето изследвания показват, че пропускливостта на масовите маски е такава, че този вирус минава на 90%. Тоест трябва да се носят специални маски, а те струват между 20 и 50 лева”, заяви Божанков. Той твърди, че стандартните маски предизвиквали обриви и пневмонии.

„Каквото и да направим се посреща на нож. Отворим прозореца да проветрим – после 5 оплаквания за настинали, излязат на двора – влажно било”, обясни директорът на 51 СУ.

„Трябва да си поемат отговорността здравният министър и министърът на образованието, не учителите”, смята Божанков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!