Какво пестим от инвестицията в дистанционни уреди?

OFFNews 18 октомври 2021 в 13:20 9074 1

Поставянето на дистанционни уреди за отчет на топлинна енергия в един дом, освен задължително условие след приетите промени в Закона за енергетиката от март 2021 г., е и улеснение, което носи със себе си само ползи за потребителите. Основните предимства на дистанционното отчитане се изразяват в това, че разполагате с по-висок контрол върху използваната от вас топлинна енергия, спестявате време, усилия и средства. Как става това ще разясним в следващите редове.

По-добър контрол върху разходите на енергия и възможни аварии

Уредите с дистанционен отчет предоставят прецизно отчитане на реално консумирана енергия. С радио отчета отпада вероятността от човешка грешка при снемането и/или въвеждането на данните от уредите, тъй като те се пренасят автоматично от устройството за отчет в софтуера за разпределение. С помощта на електронните радио водомери ще може своевременно да се информирате за наличието на течове. Освен консумацията при отчет, системата сигнализира при наличие на саботажи, което намалява риска от неправомерно използване на топлинна енергия от недобросъвестни съседи. С радио уреди и месечен отчет може в реално време да следите направените разходи и въз основа на получените данни да преценявате дали се налага да пестите или не от използването на вода и отопление.

Спестяване на време

Отпада нуждата да осигурявате достъп на топлинните счетоводители до вашия имот, тъй като служителите ще извършват отчитането от разстояние, без да се налага да влизат в апартамента. Така, благодарение на уредите с дистанционен отчет, вие сте улеснени, не се налага да нарушавате ритъма на своя ден и спестявате време.

Спестяване на средства и отпадане на риска от непредвидени изравнителни сметки и фактури на база прогнозно потребление

Сметките за отопление и топла вода, когато няма месечен отчет се изчисляват служебно. Това води до задължението, съгласно действащото законодателство, да се изготвя изравнителна сметка, в която окончателно и точно се разпределя консумираната топлинна енергия. А в случаите, в които отчетникът не е имал достъп до уредите за дялово разпределение в жилището в определените дати от топлинния счетоводител, се налага сумите в изравнителните сметки да се начисляват на базата на максимална мощност. При радио отчет на всички уреди, служител на вашия топлинен счетоводител засича дистанционните топломери и водомери всеки месец и така плащате само за реално изразходвана топлинна енергия за дадения период и избягвате непредвидено високи суми за доплащане.

Месечният отчет е услуга, която в градове като Пловдив, Плевен, Сливен, Бургас и Враца се използва масово от топлофицираните абонати. В София обаче отчитането всеки месец следва да се заяви допълнително към фирмата за дялово разпределение.

За да онагледим казаното дотук, ще направим примерна съпоставка на сумата, която ще трябва да инвестирате, за да оборудвате един двустаен апартамент с топломери и водомер с дистанционно отчитане и сумата на една изравнителна сметка, при неосигурен достъп за отчет, както и сумата след рекламацията ѝ.

В случай че решите да оборудвате двустаен апартамент с радио уреди, то ще са ви необходими най-често 3 топлинни разпределителя и 1 водомер. Ако има възможност само да надградите настоящия водомер с радио модул за дистанционен отчет, то сумата за четирите устройства ще бъде 139 лв. Ако закупите изцяло нови уреди с дистанционен отчет, сумата за четирите устройства ще възлиза на 206 лв., като всеки топлинен разпределител ще има 10 години гаранция.

Собственикът на същия този двустаен апартамент, без радио уреди, който не е осигурил достъп за отчет в посочените дати, получава изравнителна сметка със служебно начисление на максимална мощност за 12 месеца на стойност близо 1254 лв. Реалната консумация за 12 месеца след отчет на топломерите и водомера за топла вода възлиза на 321 лв., което прави 933 лв. разлика преди и след рекламация. Дори след прибавяне на таксата от 15 лв. за месечен отчет като допълнителна услуга към топлинния счетоводител, разликата е в пъти по-голяма.

Сами виждате, че сумата от рекламацията е многократно по-висока дори от сумата, която този собственик би заплатил, в случай че обзаведе апартамента си напълно с нови уреди за дистанционен отчет.

Можете да попитате вашият топлинен счетоводител дали предлага дистанционен отчет на водомерите за студена вода и да оборудвате всички водомери в жилището си, за да увеличите ползите от дистанционния отчет.

Здравни експерти препоръчват радио отчет на водомери и топломери по време на епидемична обстановка.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

1

Tiliev

28.03 2022 в 21:35

Умен дистанционен отчет от ThingsLog https://thingslog.com/bg/distancionen-otchet/