Какво означава продажбата на ''Школо'' и какво ще се случи с данните на учениците

OFFNews 17 януари 2024 в 20:29 6839 6

Снимка

Какво предстои след продажбата на "Школо" и какво ще се случи с данните и оценките на учениците.

Отговорите на тези въпроси дава Съоснователят на "Школо" Мирослав Джоканов. В публикация във Фейсбук той успокои, че продажбата на платформата на британската компания "Джунипър Едюкейшън" (Juniper Education) не застрашава личните данни на ученици и учители. Уточнението беше предизвикано от опасения, че сделката ще предостави на чужда компания чувствителна информация от българската образователна система.

Ето какво пише той:

Понеже има неясноти, позволете ми да внеса малко разяснения.

1. Продадени ли са данните?

- Данните от дневниците (оценки, отсъствия, адреси, имена и т. н.) НЕ са собственост на Школо. Съответно те НЕ са обект на продажба. Собственик на тези данни са училищата. Школо е само обработващ орган.

2. Имат ли достъп англичаните до тези данни?

- Достъп до данните имат САМО служители на Школо ООД.

3. Как се контролира достъпът до данните, обработвани от ШКОЛО?

- В Школо има конкретен брой инженери, които имат достъп до базата данни. Всеки един от тях е сключил специален трудов договор и е подписал сюрия декларации, свързани със защита на личните данни. Също така са преминали през обучение по темата. Също така в журнал се записва кой от въпросните програмисти кога е достъпвал базата данни.
- Служители на Juniper НЯМАТ достъп до въпросната база данни. Повтарям - нито един служител на Juniper няма достъп до базата данни.

4. Контролни органи

Има редица закони, наредби и сертификационни процедури, с които всеки администратор на лични данни е длъжен да се съобразява. Има комисии както на българско (КЗЛД), така и на европейско ниво (EDPS), които контролират изпълнението на тези закони и налагат свирепи санкции при съмнение за нарушение.

5. Имат ли британците интерес към въпросните данни?

- Британската компания НЯМА никакъв интерес към административните данни на българските ученици. Juniper купуват българския продукт с цел да го интегрират в Англия. Juniper нямат интерес към данните, обработвани в България.

6. Какво ще открият проверките на ДАНС и КЗЛД?

- Честно казано се радвам, че МОН са сезирали ДАНС и КЗЛД. Двете институции няма да открият нищо притеснително и само ще потвърдят написаното по-горе от мен. Така ще се разсеят всякакви съмнения.

7. Защо МОН сезираха ДАНС и КЗЛД след като всичко е наред?

- МОН очевидно бяха политически притиснати да реагират. Не искам да навлизам в полемика по този въпрос, но е ясно, че от години има политически субекти, които трупат дивиденти изцяло върху СТРАХОВЕТЕ на хората (напр. норвежците ще ни вземат децата, сирийците ще ни вземат жените, Бил Гейтс ще ни чипоса и т.н.). Същото се случва и днес с най-голяма сила. Норвежците НЕ ни взеха децата, съответно и англичаните НЯМА да ни вземат данните.

ТРЯБВА ДА СЕ ГОРДЕЕМ 
За финал ще кажа, че придобиването на ШКОЛО не е повод за страх, а повод за ГОРДОСТ. Трябва да се гордеем с това, че най-големият софтуерен доставчик в Кралството потърси българска компания за помощ. Нека повторя - Juniper имат нужда от НАШАТА технологична помощ. Оказва се, че това, което сме създали тук в България като продукт, е нещо, което те НЕ притежават в Англия. Затова най-голямата софтуерна компания в Англия иска да интегрира ШКОЛО в Англия преди идния 15-и септември.

Тоест след няколко месеца нашите български инженери ще имат достъп до данните на 5 МИЛИОНА англичанчета, защото нашият софтуер ще обработва тези данни и нашите програмисти в София съответно ще имат достъп до въпросната база данни.

Нещо повече - Juniper назначиха за свой CTO (технологичен директор) моя бивш съдружник Любомир - т.е. британците махат свой човек и слагат БЪЛГАРИН на най-високо кариерно ниво в тяхната централа в Лондон и ще търсят съветите и експертизата на Любо по всички технологични въпроси.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

6

поп Дръвчо

18.01 2024 в 10:17

ако хакнели базата... те преспокойно могат да я хакнат и докато е българска

в английско има поне малка вероятност дда ги принудят да спазват някакви стандарти... какви ги дрънкам, и там не могат

2073

5

Johnny B Goode

18.01 2024 в 02:03

2 см когато е натопорчен на русофилски митинг, в нормално състояние 0.7 см

3251

4

динозавър

17.01 2024 в 23:46

Ужас. Щели да измъкнат данни, че циганинът от максуда е с 2 см.

400

3

демотиватор

17.01 2024 в 22:14

Ами ако хакнат базата данни на Школото?!
Че напоследък много "обичайно" стана...

2099

2

Mateevk

17.01 2024 в 21:33

Ха, ха, ха....

2073

1

Johnny B Goode

17.01 2024 в 20:44

Пълна лъжа.
Гадните англосакси са купили Школо в отчаяния си опит да се доберат до данните за оценките в училище на българските политици. МИ-5 от години се опитва да разбере как някой който е завършил средно образование може да е до такава степен неграмотен.
 
X

Да помогнем на украинските деца!