Какво ядат децата ни в училище

OFFNews Последна промяна на 16 октомври 2017 в 11:57 15465 1

Снимка Food Revolution Bulgaria

Тази снимка на безплатните закуски, предложени миналата седмица на децата в едно българско училище, възроди отново дискусията за това доколко целесъобразно се изразходват държавните средства за здравословно хранене на учениците в началния курс.

На снимката се вижда, че закуските са само тестени, а част от тях - с видимо съмнително качество. Тя бе споделена стотици пъти, а коментарите под нея са основно негативни.

Движението Food Revolution Bulgaria, на чиято страница бе публикуван фотоматериалът, е подело кампания "Знаем ли какво ядат децата ни в училище". Инициаторите призовават родители да изпращат снимки и от други училища, за да може темата да добие по-голям отзвук и да се формулират конкретни предложения за промяна.

Общинските училища получават делегирани бюджети, от които са длъжни да отделят средства за осигуряване на една безплатна закуска за най-малките ученици. Тъй като това става чрез обществена поръчка, доставчиците се стремят да предложат най-ниска цена, а това неизбежно оказва влияние и върху качествено. В някои общини за закуска се плащат под 50 стотинки на дете на ден. Възниква въпросът докъде е разумният компромис и кога добрите намерения започват да правят лоша услуга на здравето на децата.

Съществуват и добри примери, добавят родители. В някои училища например предлагат кисело мляко и плод. В същото време обаче училищните лавки са пълни с нездравословни храни.

Сигнали по кампанията се приемат до 30 октомври. Те могат да се изпращат до специално учредената от доброволци фондация "За храната". Мисията на движението и фондацията е да популяризира идеята на Джейми Оливър за здравословно хранене сред децата.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

25481

1

Izalina

16.10 2017 в 23:06

Нямам снимка.
Мога да пратя обаче документи от спешния, за издрано от кочан-от-зеле-из-сандвича гърло.
Не беше забавно.

Не бяха забавни и гигантските моркови a.k.a. "чаша мляко или плод"...

Псевдо всичко!