В последните години консумацията на риба в България постепенно нараства, като все повече хора осъзнават ползите от включването ѝ в балансираното си хранене. Според данни от 2023 г.*, средната консумация на риба на човек достига 6,7 кг. годишно, което бележи положителна тенденция. Препоръката на здравното ни министерство е да консумираме 150-200 грама риба поне един-два пъти седмично. Освен протеини, витамини и минерали тя съдържа балансирани количества незаменими мастни киселини и може спокойно да замени по-тлъстото месото, защото не натоварва излишно дейността на организма.
Когато си приготвяме риба е много важно да знаем, че това е деликатен и чувствителен продукт, което прави правилното съхранение и обработка на рибата изключително важни за запазване на нейното качество и безопасност. Според Евелина Георгиева, ръководител отдел „Осигуряване на качеството“ в Лидл България, има няколко ключови фактора, които потребителите трябва да вземат предвид при избора на риба в магазина.
Неотдавна по данни от маркетингово проучване на GfK веригата беше призната за водещ магазин за риба в страната** по обем на продажбите в категория „прясна риба“.
Как да избираме риба в магазина?
Охладената риба е особено чувствителна към температурните режими. „Тя трябва да бъде съхранявана при температура близка до температурата на топене на леда. Всяко прекъсване на хладилната верига може да доведе до редуциране срока на годност и качеството на рибата“, обяснява Евелина Георгиева
За потребителя най-сигурният начин да разбере дали рибата е била правилно съхранена е да се увери, че е „много добре охладена“. В магазините на Lidl, охладената риба е разположена в отделен сектор в хладилните витрини, където температурата е до 2°С. „Ако рибата не е достатъчно добре охладена, това може да е сигнал, че хладилната верига е прекъсната“, предупреждава Георгиева.
„Температура над 2°С съкращава срока на годност и разваля качеството ѝ, като това важи не само за рибата, но и за останалите меса и продукти, които се съхраняват при хладилен режим. Неминуемо след покупката ни трябва време да се придвижим от магазина вкъщи. Дори веднага след това да приберем рибата или месото в хладилника, домашният хладилник обичайно поддържа температура над 2°С. Всичко това води до прекъсване на хладилната верига, нарушаване на оптималния температурен режим, а оттам насетне се съкращава и срокът на годност, който е деклариран върху опаковката”, обяснява Евелина Георгиева и напомня също, че веднъж отворен, продуктът вече не е в защитна среда, което рязко съкращава срокa на годност.
Затова колкото по-бързо приготвим рибата след закупуване, толкова по-добре. Не винаги обаче това е възможно, затова Евелина посочва и още нещо, за което да се внимава: “Понякога хората решават да замразят рибата, за да я ползват в друг момент. Домашното замразяване е бавно, за разлика от производственото бързо замразяване и това води до влошаване качествата на рибата. Замразяването в домашни условия е единственият вариант да се спаси храната от изхвърляне, но не е препоръчителна практика”.
Как да размразим правилно рибата?
Един от най-честите въпроси, които потребителите си задават, е как правилно да размразят рибата. „Най-добрият начин за размразяване на рибата е в хладилник“, съветва Евелина Георгиева. „Размразяването при стайна температура не е безопасно, защото се развиват микроорганизми, а размразяването при висока температура влошава нейните качества“. Тя препоръчва рибата да се остави да се размразява в хладилник в опаковката, освен ако няма други указания върху нея. След размразяването рибата следва да се консумира веднага след подходяща термична преработка.
Замразената риба също е прясна и безопасна
Много хора се притесняват да купуват замразена риба, но Евелина Георгиева успокоява, че този страх е неоправдан. „Замразената риба е също толкова прясна, колкото и охладената, защото тя се замразява скоро след улова“, казва тя. Процесът на бързо замразяване гарантира, че рибата запазва своите хранителни качества.
В допълнение, за да се предотврати шокът от замразяването се прилага така нареченото „глазиране“. „Това е процес, при който рибата се покрива със солев разтвор преди замразяване. Това спомага за запазването на нейното качество като предотвратява окислението и изсъхването на рибата“, обяснява Георгиева. Замразената риба е отличен избор, особено когато става въпрос за морски и океански дарове и риба, които трудно могат да бъдат доставени по друг начин до България.
Сертифициране и контрол
Качеството на рибата не зависи само от това как тя се съхранява в магазина. „В Lidl работим само с производители, които са сертифицирани по международните стандарти IFS или BRC, обяснява Георгиева. Тези сертификати гарантират, че рибата е произведена и съхранена при подходящи условия. В допълнение на това, Lidl провежда и собствени одити по вътрешни критерии, както и лабораторни анализи, за да се увери, че произвежданата продукцията отговаря на високи изисквания за качество и безопасност.
„Нашите лабораторни анализи включват органолептични, микробиологични и химични критерии вкл. нежелани замърсители“, допълва Георгиева. „Лабораторните анализи на охладената риба се извършват в края на срока на годност, за да гарантираме, че дори тогава тя е с отлични качества.“
Допълнително, на всеки шест месеца Lidl извършва вътрешен „контрол на свежестта“, във логистичните центрове, който проверява цялостното състояние на рибата преди предлагането й в магазинната мрежа – от температурата и външния вид до правилното етикетиране. Този контрол гарантира, че продуктът, който достига до потребителите е пресен.
Евелина Георгиева споделя личния си опит с въвеждането на рибата като част от семейното меню. Като майка, тя подчертава, че по отношение на децата е добре това да се случи възможно най-рано, за да се създаде навик за консумация, дори ако в началото има съпротива. Самата тя обича много сладководните риби, като предпочита приготвени на грил с малко сол, мазнина и зелени подправки.
Рибата е незаменима част от балансирането хранене, но за да извлечем максимални ползи от нея, е важно да я избираме и съхраняваме отговорно. Следването на препоръките за съхранение и приготвяне, както и познаването на качествените стандарти, осигурява безопасност и високо качество на продукта. В крайна сметка, отговорният избор на риба не само подкрепя нашето здраве, но и допринася за развитието на устойчив риболов.
*Данните са представени по време на дискусия, организирана от Сдружение "За достъпна и качествена храна" и Асоциацията на производителите на рибни продукти през 2023 г.
**Лидл България е номер 1 магазин за риба в България по обем на продажбите (в kg) в категория „прясна риба“ (n=1155 домакинства, пазаруващи категорията). Това сочат данните от маркетинговото проучване на GfK „Потребителски панел“. Проучването е национално представително сред 2500 домакинства от цялата страна. Потребителски панел следи покупките на домакинствата на продукти от бързооборотния сектор за домашна консумация. Данните касаят домакинското потребление и се събират на ежедневна база чрез приложението GfK SmartScan и сканиращо устройство. Анализът покрива календарната 2023 г.
Коментари
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
Няма коментари към тази новина !
Последни коментари
Джендо Джедев
Условни присъди за двама души след изборния скандал ''Чичо Цено, кой номер''
dolivo
България получава първите осем изтребителя F-16 догодина
Владè
Можем ли да се излекуваме от зависимостите си? Ралица Стефанова в подкаста на OFFNews
Владè
Лаура Кьовеши осветли първата голяма акция срещу мафията, включително и в България