Какъв е механизмът за психологическа подкрепа в училища с критични ситуации заради COVID

Александра Маркарян 22 октомври 2020 в 13:20 1873 0

Какъв е механизмът за оказване на психологическа подкрепа в училища с критични ситуации, причинени от коронавируса? Този въпрос отправихме към Министерството на образованието и науката във връзка с трагичния случай в Търговище, където почина учителка, а травмирани, учениците от класа ù отказаха да учат присъствено. Там още от деня на трагедията, 19 октомври, се оказва психологическа подкрепа на учениците, на колеги на починалата учителка и на родителите на учениците от класа.

Механизмът предвижда при възникване на критично събитие и/или ситуация от всякакъв вид в институциите на системата на предучилищното и училищното образование да се ангажира Националната мобилна група за психологическа подкрепа (НМГПП). Тя работи с помощта на шест регионални управления на образованието: в София-град, Пловдив, Стара Загора, Варна, Бургас и Велико Търново, които и покриват територията на цялата страна, отговориха от МОН.

Информацията за кризисното събитие се подава от директора на институцията в системата на предучилищното и училищното образование по телефон, факс или имейл до началника на регионалното управление на образованието до един час от възникването му. Началникът на РУО уведомява дирекция „Социално подпомагане“, отдел „Закрила на детето“, Държавната агенция за закрила на детето или Министерството на вътрешните работи.

При необходимост заместник-министърът на образованието и науката може да инициира дейността на Националната мобилна група за психологическа подкрепа като възложи на координатора на мобилната група да осъществи връзка с началника на РУО-център. Всеки член на мобилната група, ангажиран по ситуацията, осъществява кризисна интервенция като преценява как да организира работата си и остава на мястото на кризата в зависимост от спецификата на ситуацията.

Контролът за спазването противоепидемичните мерки в училищата се осъществява от регионалните здравни инспекции.

По данни, актуални към 21.10.2020 г. сутринта броят на учителите и персонала в детски градини и училища с положителни тестове за COVID-19 е 293. Броят на децата от детските градини и учениците с положителни тестове - 300. Под карантина са 8034 ученици и 225 учители. Паралелките, които са под карантина и учат дистанционно, са 83.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови