Как Църквата виждаше Истанбулската конвенция преди 2 години

OFFNews 26 януари 2018 в 15:10 9618 6

Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний

Един от най-големите противници на Истанбулската конвенция, Българската православна църква, преди две години изглежда е била доста по-благосклонна към нея.

За това свидетелства публикация в православния сайт "Двери" от ноември 2015 г., когато представители на БПЦ са участвали в обсъждане на Истанбулската конвенция. Конференцията е била организирана от Асоциация на жените-адвокати и участие взима омбудсманът Мая Манолова.

От името на БПЦ представител е бил Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний, който през 2015-та изчита декларация в подкрепа на документа.

В своя доклад митрополит Антоний подчертава, че Църквата не може да остане безразлична към проблема с насилието срещу жени, защото е призвана да дава закрила и утеха на страдащите и уязвими членове на обществото. 

"В същото време Българската православна църква е длъжница на нашето общество по отношение на закрилата на жените, страдащи от различни посегателства. Днес грижата за тях е предоставена основно на енорийските свещеници и разчита на тяхната духовна зрялост и такт да помогнат на пострадалите жени да се справят с травмите и да продължат живота си пълноценно", се казва още в неговата позиция.

От репортажа на "Двери" става ясно, че макар и със същия текст като днес, Истанбулската конвенция преди две години се е радвала на одобрението на БПЦ, а критики тогава не са отправени.

Две години по-късно представители на БПЦ яростно заклеймиха Конвенцията.

OFFNews попита говорителя на БПЦ защо Църквата междувременно е променил толкова рязко оценката си за документа. Ето какво гласи отговорът:

"Вие попаднахте на важния детайл - Църквата е против всякакъв вид насилие, но е и против допускането на чужди и външни за българските традиции неясни и объркващи термини.

Българската Православна Църква е стълб и крепило на Истината и традициите, завещани ни от над хиляда години.

Митрополит Антоний е пунктуално ясен в изказването си, както и становището на Св. Синод, с което Ви препоръчвам да се запознаете на официалния сайт на БПЦ-БП."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6000

6

Анти Джендър

29.01 2018 в 10:18

Ако някой му е пробутал удобен за джендърите текст, нищо чудно. Човек без критичен поглед, манипулиран от гръмкото заглавие, лесно би се объркал относно същинския смисъл.
Иначе, За да ни стане ясно отведнъж - ползите от ИК:
Ето един официален документ за джендър сексуално обучение на държавния център за здравна просвета, орган към министерството на здравеопазването в Германия. Вижте таблицата за обучение на деца от самото раждане - стр. 36 и нататък. Това ни очаква след приемане на ИК и джендър идеологията.
Накратко:
0-4 години - детска мастурбация
4-6 години - самозадоволяване, хомосексуалност
6-9 години - полов акт, предпазване от забременяване, плътска наслада
9-12 години - социално-полова ориентация (джендър)
12-15 години - всичко по темата „секс“.
http://www.oif.ac.at/…/andere…/WHO_BZgA_Standards.pdf

12075

3

qazwaz

26.01 2018 в 16:40

Има официално становище на Св.Синод на БПЦ от 22.01.2018г. http://www.bg-patriarshia.bg/news.php?id=254101.
В него по точки и алинеи пише, с кое не е съгласен Св. Синод. Ако имате нещо да възразите, го направете по същия начин- конкретно по точки. Продължавате с евтина пропаганда "на ангро".