Как ще учат децата бежанци от Украйна

Николай Денков настоява за отпадане на тестовете за ученици

Йорданка Веселинова 09 март 2022 в 18:27 1651 2

Снимка Архив - БТА

Вече има изграден механизъм за прием на децата от Украйна в българските училища, съобщи пред журналисти министърът на образованието акад. Николай Денков.

Той съобщи, че родителите на децата следва да попълнят онлайн декларация, в която се посочва класът, в който се е обучавало детето, и езиците, които владее. След това документите се изпращат до регионалните управления на образованието, които ще насочат детето към подходящо училище, паралелка и клас. След това се изпраща писмо до директора и детето се приема в училището.

За прием няма да са необходими документи за завършено образование, но ако децата разполагат с такива - то процесът ще е ускорен.

За децата бежанци ще бъдат въведени и допълнителни часове по български, които ще бъдат между 60 и 180 часа месечно.
Министър Денков заяви, че по-сериозен проблем има със здравния и ваксинационния статус на децата. По този казус ще е нужно становище на Министерството на здравеопазването.

Тестването в училище

Николай Денков препотвърди позицията си, че тестването в училище трябва да отпадне, а ефективността на другите мерки трябва да бъде анализирана. Той посочи, че окончателното решение ще бъде на МЗ. Министърът повтори обещанието си от заседанието на Министерски съвет тази сутрин, че ще изпрати мотивите за това си предложение до Министерството на здравеопазването.

“Тестването свърши своята работа(…)в момента рискът е минимален”, допълни той.

Той коментира, че към момента няма нужда от удължаване на учебната година, но до 30 юни отново ще има допълнителни индивидуални часове за наваксване на пропуските.

За загубения социален контакт са отделени 90 млн. лв. за програмата по спорт и изкуства за учениците.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-8580

2

ФСБ набира нова форма на онлайн тролове: млади хора, чиято работа е да претърсват коментари под публикации в социалните медии или новини за изявления, които може да се считат за „екстремистки“ или „бунтовни“. Началната заплата е $500. Създаване на най-голямата мрежа от доносници в света.

-1580

1

Bace7

10.03 2022 в 07:25

В България биха останали само семейства от Украйна, които вече притежават жилище. Както и една малка част, които са с роднини бандеровци, или държавни чиновници националисти. По-голямата част са рускоезични, т.е. да им се преподава на украински е като да храниш котка с трева.
 
X

Да помогнем на украинските деца!