Сладкото от смокини е толкова вкусно и полезно, че много домакини приготвят бурканчета за зимата и си разменят рецепта за сладко.
Рецепта за домашно сладко от смокини може да се намери лесно, а и приготвянето на смокиново сладко никак не е трудно. Както и съхранението на сладко от смокини - достатъчно е бурканчетата да се държат студено, като може и да не са в хладилник, ако са варени двайсетина минути. Хубавото е, че освен традиционни рецепти за сладко, съществува и лесно сладко от смокини, както и смокиново сладко без захар. В този случай е добре да се добави кленов сироп например към съставките за смокиново сладко.
Да започнем с лесното. Все пак добре е да се знае поне на базово ниво изобщо как се прави сладко, преди да си зададем въпроса как да направим смокиново сладко.
Рецепта за сладко от смокини на фурна
Необходими продукти:
- 3 кг узрели смокини;
- 1,5 кг захар;
- 1 ч.ч. вода;
- 1 ч.л. лимонтузу.
Стъпки на приготвяне:
- Измиване на плодовете;
- Изрязване на дръжките им;
- Поставяне в тава и заливане със захарта за една нощ;
- Печене на 180 градуса за час и половина;
- Преди да ги извадим, добавяме лимонтузу;
- Изсипваме в бурканчета, затваряме с капачки и обръщаме надолу пак за една нощ, за да не стерилизиране.
Рецепта за сладко от зелени смокини
Необходими продукти:
- 1 кг захар;
- 50-55 средно големи зелени смокини;
- 3 чаени чаши вода;
- една лъжичка лимонтузу.
Начин на приготвяне:
Измитите и с отрязани дръжки смокини се кипват и изцеждат много добре, после се подсушават допълнително, за да не се захароса сладкото. От водата и захарта се вари сироп, в който се пускат смокините. Вари се до желаното сгъстяване. Тази рецепта за сладко изисква то да престои в тенджерата цяла нощ, след което се прибавя лимонтузуто и се обира пяната, преди да се напълнят бурканчетата.
При всяка рецепта за сладко особено внимание трябва да се обръща на количеството захар.
Ползи от сладкото от смокини
Смокините нося множество ползи за здравето, защото са богати на фибри, антиоксиданти, флавоноиди, съдържат и необходимия за човека манган. В сладкото от смокини тези вещества са повече, отколкото в замразените плодове.
Смокините съдържат Витамин А, Витамин К, Витамин В6, Фолиева киселина, Калий и Магнезий.
Сладкото от смокини извежда излишната течност от тялото и нормализира функциите на червата с лек слабителен ефект.
Редовната употреба на сладко от смокини помага да се нормализира кръвното налягане.
Смокините под всякаква форма обаче не трябва да се ядат от диабетици. Хората с алергии също трябва да се отнасят предпазливо към тях.
Рецепта за сладко от вкусния плод има в много варианти - според количеството захар, узрели, зелени или сухи смокини, приготвено чрез варене или печене. Но всяка рецепта за сладко трябва да се съобразява с факта, че смокините съдържат много въглехидрати и захари.























Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
Няма коментари към тази новина !
Излезе благотворителният календар на варненските пожарникари (галерия)
МФ публикува новия Бюджет'26 - осигуровките скачат от '27, повишават се МРЗ, майчинство, осигурителен доход
МФ публикува новия Бюджет'26 - осигуровките скачат от '27, повишават се МРЗ, майчинство, осигурителен доход
Съдът на ЕС не е издавал решение срещу влизането ни в еврозоната