Как се организира успешна дарителска кампания

„Истории за доброто“ се осъществява с финансовата подкрепа на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по Фонд Активни граждани България в рамките на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство“. - www.activecitizensfund.bg

Янка Петкова 18 септември 2023 в 15:13 3097 0

Разговор за дарителството с Елица Баракова и Теодора Бакърджиева

Хората даряват, защото искат да са част от нещо успешно. Ако човек се припознае в кауза, пътят до нея е много кратък. Това ще ви кажат Елица Баракова от фондация BCause и Теодора Бакърджиева от Български дарителски форум, ако ги запитате какво мотивира дарителите.

Те могат да ви обяснят и как да отличите истинската от псевдокаузата, защото опитът им е извел необходимите предпоставки за достоверност на всяка дарителска акция.

"Хората, които редовно даряват, знаят маркерите на каузите, на които можем да се доверим: дарителска сметка, ясно предназначение, но все пак не можеш да разубедиш някого, ако е решил да дари. Както и не можеш да убедиш вечно мърморещите, че каузата си заслужава. Социалните медии обаче дадоха възможност да обсъждаме съмненията си", казва Елица Баракова.

Няма нищо лошо в това да сме по-критични, за да не се пропиляват време и ресурси. Добре би било да си слагаме спирачка, когато решим да подкрепяме, да отделим време да съберем информация – кой стои за апела, кой организира кампанията, има ли налични контакти, има ли информация за директна връзак, ясна ли е целта на кампанията, правено ли е преди и с какъв успех. Това е необходимо, за да се вземе информирано решение и да не се разпилява дарителската енергия. Освен това, въоръжен с тази информация, човек е по-мотивиран. Отговорността ни като дарител не трябва да стига само до предоставяне на дарението. Изисква да се интересуваме какво се случва, да се насърчава обратната връзка, да има прозрачност и отчетност, добавя Теодора Бакърджиева.

Как даряват българите, кои каузи най-често печелят привърженици, как се поддържа интересът на редовните дарители и как се променят нагласите за дарителство, вижте в разговора с експертите по успешни дарителски кампании (определението е наше) Елица и Теодора.

Ако вече ви е заразил вирусът на дарителството, разгледайте DMS и Платформата БГ - ще се убедите колко голямо е разнообразието от добрини, които можете да направите.

За още Истории на доброто посетете YouTube канала на OFFNews

„Този документ е създаден с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от Фондация „Офф медия“ и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този документ отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България.“
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика