Как да се опазим от кражби по празниците - съветите на полицията

OFFNews Последна промяна на 23 декември 2016 в 07:44 4532 3

Празниците са празници за едни, но "работни дни" за други. Някои оставят домовете си, за да празнуват другаде - извън града при приятели или роднини, или извън страната. А други чакат този момент, за да откраднат необезпокоявано ценности и пари.

Как да се предпазим от грабеж? Ето какви препоръки отправи варненската полиция към хората.

За сигурността на дома:

1) Запазете дискретност относно предстоящите си планове, не споделяйте сред много хора, че ще пътувате.

2) Когато напускате дома си за по-дълго, не оставяйте в жилището пари и ценни вещи. Такива могат да бъдат пари, накити, видеокамери, мобилни телефони, преносими компютри, цифрови фотоапарати. Ако няма как да вземете всичко със себе си, ги заключете например в сейф или ги оставете при сигурни хора.

3) Оставете осветлението включено, ако жилището ще е празно само за една нощ. Ако ще отсъствате по-дълго, се погрижете да затворите добре всички врати и прозорци. Осигурете близък, който да наглежда жилището.

4) Не оставяйте ключове от жилището на леснодостъпни места!

5) Бъдете внимателни кого и как пускате вкъщи! Доносниците на крадците са най-разнообразни.

6) Ако мислите, че сте станал жертва на обир или опит за такъв, се обадете на тел. 112. Направете същото, ако в опасност е някой от съседите ви.

За сигурността по време на пазаруване:

1) Не носете големи суми, ако не се налага. Ако все пак е необходимо да вземете повече пари в брой, не ги дръжте на едно и също място. При плащане, не отваряйте портмонето си твърде широко - няма нужда другите да виждат с каква сума разполагате, особено джебчиите.

2) Ако попаднете в навалица, дръжте чантата си отпред, плътно до тялото, така че да имате непрекъснат контрол.

3) Не оставяйте портфейла или парите си без надзор, без значение дали е просто докато пробвате дреха, хапвате в заведение или си почивате.

4) Скривайте с длан клавиатурата на банкомата, докато въвеждате ПИН кода си. По-добре е да използвате вътрешни банкомати, в сградите на клоновете, а не външни. Не записвайте ПИН кода или ако се налага, го съхранявайте на различно място от това, в което държите картата.

5) Не оставяйте ценни вещи и пари във външните джобове на дрехите си.

6) Не оставяйте в автомобила си скъпи вещи, техника, чанти с пари или документи. Не оставяйте и кашони или опаковки - това може да е мотив да разбият колата ви.

7) Паркирайте на добре осветени, многолюдни места, по възможност - на охраняеми паркинги и гаражи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови