Как да преценим как да пазаруваме

OFFNews 29 март 2022 в 12:55 971 0

Въпросът как да платим за голяма покупка може да има много отговори. От спестяванията ли да вземем или назаем? Немалко хора предпочитат да спестяват и тогава да купят желаното, вместо да теглят кредит. Правилно ли е такова решение?

Отговорът на този въпрос не е еднозначен, споделят експертите на Изи Кредит.

Да се спестяват пари за покупка на голям телевизор или миялна има своя мисъл, защото с плащане в кеш ще избегнете добавянето на лихва по кредитните вноски.

Но как да постъпите, ако миялната машина се е счупила и имате нужда от нов уред сега? Или след година спестявания цените са се повишили и уредът ви излиза по-скъпо, отколкото ако го бяхте купили на изплащане?

От Изи Кредит обобщават причините, в които е добре да се плати в кеш или с кредит така:

Причини да платите с кредит

Една от основните причини да се теглят бързи кредити е спешността - авария у дома, проблем с колата, счупен уред и т.н. В такива случаи взимането на бърз кредит и разрешаването на ситуацията е напълно оправдано и спестява много неудобства и непредвидени разходи.
Друга основателна причина да се изтегли кредит е изгодната моментна цена. Тук трябва да внимавате при вземането на решение, тъй като от всякъде сме бомбардирани с “изгодни” предложения. Посегнете към взимане на бързи кредити за такава покупка само ако така или иначе сте планирали да я вземете и сте сигурни, че цената е намалена значително.

Причини да платите от спестяванията

Да спестяваш, за да си купиш нещо, е разумен начин за контрол на харченето. Такова отлагане във времето позволява да се планират покупките по-добре и да не се поддаваме на емоционално пазаруване.

Плащането от спестяванията има смисъл и когато говорим за по-големи покупки като жилище. Тогава можем да преговаряме за по-ниска цена заради възможността да платим цялата сума. Дори да теглите кредит, наличието на достатъчно лични средства позволява да вземете по-малък заем и да плащате в бъдеще по-малки вноски.

И при двата вида плащане - с кредит или със спестени средства, от изключителна важност е финансовата дисциплина. Когато имате ясен поглед върху приходите и разходите си, когато контролирате харчовете си, можете да си позволите гъвкавост между двата вида плащания, с които да постигнете онова качество на живот, към което се стремите.

!Настоящата статия не съдържа професионални съвети и не взима предвид специфични за Вас обстоятелства. При необходимост от професионален съвет се обърнете към специалист.

Спонсорирана статия 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови