Как да почистите бързо: 9 ефективни съвета за почистване на дома

OFFNews 14 октомври 2020 в 11:34 2882 0

Снимка pixabay

Никой не обича да чисти, но всички обичат чистите къщи. Но кой е най-добрият начин за бързо почистване на къщата? Първо да избършете праха или първо да пуснете прахосмукачка? Почиствате ли кухнята преди банята или обратното?

За да оптимизирате отделеното време и усилия, за да направите чистенето възможно най-бързо, следвайте това ръководство стъпка по стъпка:

1. Почиствайте цялата къща, а не стая по стая

Почистването е много по-ефективно, ако започнете с една задача и я направите във всяка стая в дома, вместо да почиствате кухнята и банята и едва след това спалните една по една. Ако се захванете с цялата къща, няма да се почувствате като в един безкраен цикъл на чистене, понеже започвате всички дейности от начало за всяка отделна стая.

2. Съберете всичките си принадлежности и продукти за почистване

Независимо дали става въпрос за четка, гъба или кофа, съберете всичко необходимо за почистването на едно място. Това ще направи работата ви много по-лесна. Няма да губите време в търсене на парцали и други подобни, докато почиствате, а и няма да се налага да ги търсите отново следващия път, когато се захванете да чистите.

3. Започнете с подреждането

Преди да започнете почистването, минете през всяка стая и сложете разхвърляните ви неща в ред. Съберете всичко, което е разпръснато из дома и не си стои на мястото. Докато събирате всякакви артикули - списания, книги, маратонки - помислете дали трябва да ги приберете обратно, да ги изхвърлите или да ги дарите.

4. Избършете праха и минете с прахосмукачка

Преди да почистите праха уверете се, че вентилацията и климатикът са изключени. Фокусирайте се върху горната част на мебелите и долната част на рафтовете, върху парапетите, рамките на картините, комарниците и телевизорите. За труднодостъпни зони, като щори и горни рафтове, можете да използвате вертикална прахосмукачка или да поставите микрофибърна кърпа в края на мопа или метлата.

5. Избършете огледалата и прозорците

Използвайте напоена във вода или препарат микрофибърна кърпа, след това минете със суха кърпа, за да избършете всички огледала и стъклени повърхности.

6. Дезинфекцирайте плотовете и дървените повърхности

Минете из къщата и избършете повърхностите – от плотове, уреди и шкафове до бутони, ключове на осветлението, дистанционните на телевизорите и телефоните.

7. Фокусирайте се върху ваната, мивките и тоалетните

Напръскайте с почистващ препарат кухненската мивка, след това мивката в банята, ваната и тоалетната чиния. Оставете ги така няколко минути, за да има време препаратът да разтвори мръсотията и петната. След това се върнете в кухнята и започнете да търкате. Не забравяйте да избършете микровълновата фурна отвътре.

8. Минете с мопа

Избършете пода в кухнята и банята. Започнете от най-отдалечения ъгъл на помещенията и се придвижвайте към вратата.

9. Направете почистването групова дейност

Почистването от цял екип е един от най-добрите начини за бързо почистване на дома. Планирайте отрано почистването с цялото си семейство и възлагайте задачи на всеки член и така вашият дом ще стане отново блестящ за нула време.

Сега, когато домът ви е безупречен, е време да се обърнете към другите пространства. Може би балкона или колата?

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!