Как да не 'очерним' Черния петък

Василена Иванова 21 ноември 2018 в 13:11 1637 0

Да бъдем внимателни и да проверяваме какво и от къде пазаруваме, предупреждават от ГДБОП преди тазгодишния Черен петък.

С наближаването на коледните празници се увеличава и рискът да попаднем на "кухи" сайтове, които предлагат фалшиви отстъпки. По данни на "Киберпрестъпност" към ГДБОП броят на измамните сайтове нараства над 10 пъти преди големи празници, каквито са предстоящите. Най-често капани залагат сайтове с големи отстъпки и добра реклама в социалните мрежи. Те могат да „очернят“ нашия предстоящ Черен петък и да ни примамят с изкусителни празнични оферти, предупреждават от дирекцията.

Как да се предпазим?

В този случай е добре да бъдем мнителни. Фалшивите сайтове, които ни ограбват, могат да бъдат разпознати. Проверете например историята на сайта или датата, на която е регистриран. За целта може да използвате www.centralops.net.

Белег за лоша онлайн търговия са фалшификатите на световно известни защитени търговски марки на облекла, устройства или екипировка.

От ГДБОП наричат тези сайтове „кухи“, защото те представляват една „гола“ интернет страница, в която липсва реален търговец, склад, дейност. През краткия живот на тези страници киберпрестъпниците създават широка рекламна кампания - чрез банери в други сайтове и реклами в социални медии.

Белег за измамата е дългият период на доставка 40-50 дни, който успокоява потребителите. Докато чакаме поръчаното да пристигне сайтът набира голяма сума, рекламната кампания приключва и той изчезва от интернет. Когато потребителите започнат да търсят „купените“ стоки, вече е прекалено късно - парите вече са заминали по банковите сметки извън Европа, в Китай, а това силно затруднява възстановяването им.

За да се предпазите, след като извършите покупката, проверете къде постъпват парите и ако се усъмните, поискайте канселиране на финансовата транзакция в разумни за това срокове.

Фалшивите страници се изграждат на няколко езика, както с цел по-висока достоверност, така и за разширяване обхвата и обема на престъпната дейност, предупреждават още от ГДБОП.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови