Как да изберем застрахователна компания?

OFFNews 14 февруари 2023 в 11:00 944 0

Снимка pixabay

Застрахователните дружества предоставят на клиентите си различни предложения за продукти, чийто стремеж е да предложат цялостна защита за здравето, живота и имуществото на хората при непредвидени неблагоприятни събития. На пазара ще откриете множество възможни застрахователи, това прави избора на конкретно дружество труден и изисква направата на предварително проучване. За целта можете да извършите предварително проучване и да потърсите достоверна и изчерпателна информация за продуктите, които дадена застрахователна компания предлага. Можете да се възползвате от връзките за контакт, предоставени от всяко дружество, чрез които да получите помощ при избора на най-изгодна оферта за вас.

Екипът на Групама Застраховане коментира кои са основните фактори, които влияят върху избора за застрахователна компания.

Кои фактори влияят върху избора на застрахователна компания?

Наличието на множество дружества на пазара, които предлагат различни застраховки, приличащи си по условия и покрития на щетите, може да бъде объркващо за потребителите, особено за тези, които досега не са използвали такива услуги. За целта е необходимо да обърнете внимание на няколко основни детайли, които влияят върху услугата, която ще получите и избора ви:

• лиценз – за практикуването на дейността, дружеството трябва да притежава лиценз, издаден от Комисията по финансов надзор. Сключването на застраховка с нелицензирано дружество прави договорното споразумение невалидно. Именно поради тази причина се уверете, че избирате застрахователна компания, която е лицензирана и притежава дългогодишен опит в областта на застраховането;

• важни аспекти – когато проучвате легитимните дружества и техните предложения, обърнете внимание на най-важните показатели, които са:

○ покрити рискове – важно е да обърнете внимание на покритието на рисковете, както и обезщетението при настъпване на застрахователно събитие. За да бъдете удовлетворени от условията, обърнете внимание не само на включващите се рискове, но и се поинтересувайте дали тези, които вие искате да защитите са покрити от застраховката. Можете да го извършите както онлайн, на сайта на дружеството, на което сте се спрели, така и във физическите офиси, където представител на застрахователя ще ви обясни всичко, от което се нуждаете;
○ цена – несъмнено сред най-важните фактори, които влияят върху избора, са ценовите условия. Тя се определя въз основа на избрания тип застраховка, желаните покрития, които най-често са селектирани в пакети. Начинът на плащане и броя на вноските също влияят върху цената;
○ изисквания за сключване – информирайте се предварително какви документи ще ви бъдат необходими за сключването на избрания от вас вид застраховка.

Съвети от специалистите на Групама при избор на застрахователна компания

Изборът на застраховател е отговорна задача, която трябва да бъде изпълнена внимателно. Така при неприятни инциденти и трудни моменти, интересите ви ще бъдат защитени, а различните рискове - покрити. Екипът на Групама ви съветва да проучите своите възможности и да обърнете внимание на следните аспекти:

• изберете от кой вид застраховка се нуждаете – след като се насочите към легитимен професионалист в застраховането, първо трябва да прецените от какъв тип застраховане имате необходимост. По този начин много по-лесно ще откриете правилната застраховка и застраховател, с когото да сключите договор. А и ще получите покритие именно за търсените от Вас рискове;

• разгледайте предложенията самостоятелно или се посъветвайте с посредник – поради голямото разнообразие от компании, предлагащи продукти със сходни условия, от които можете да се възползвате, сравнителната характеристика е сред нещата, които е подходящо да предприемете. Сравнявайки предложените продукти от различните застрахователи, ще откриете най-подходящата оферта за вас. Ако нямате достатъчно наблюдения и искате да се възползвате от помощта на специалист, можете да потърсите посредническа фигура. Брокерът ще ви помогне в целия процес по търсене и намиране на най-добрата оферта за застраховка както от задължителен тип, като Гражданска отговорност за автомобилисти, така и доброволен – застраховка на имущество, автокаско, здраве.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки