Как да изберем градински тример

Рени Петрова 27 април 2022 в 09:01 1019 0

Добре поддържаната и равно окосена тревиста морава в двора изглежда като естествен зелен килим, което създава много добро впечатление. За постигането на подобен ефект е необходимо използването на специални градински машинки за косене, като тримери за трева и косачки. Каква е разликата помежду им, основните характеристики при избора и какви са предлаганите отделни видове в специализираните онлайн магазини?

Едно и също нещо ли са тримерите и косачките

Често двата типа са смятани за инструменти, които имат едно и също предназначение, а понякога едното е смятано за заместител на другото. Отчасти това е вярно, но не напълно. Първите се използват като инструмент за обработка на тревата в близост до бетонни бордюри, дувари или метални огради. Намират приложение при нужда от окосяване на израстъците в труднодостъпните за градинските косачки зони. Режещият елемент е с гъвкава, но много здрава, въртяща се с високи обороти корда или метални ножове.

Градинската косачка е с четири малки колела и се бута. В долната си част има метален заострен нож, въртящ се с високи обороти. Така отрязва високата трева и я подравнява, позволявайки постигане на идеална равнина.
Градинските тримери са много по-малки по размери устройства от косачките и се държат с ръка. Могат да се използват при нужда от премахване на висока трева и дебели тръни, плевели и друга нежелана растителност.

Основни характеристики на тримерите за трева

Когато правите своя избор, важно е да обърнете внимание на следните технически характеристики:

  • Мощност – при обработката на тревни площи и пътеки или само растителността около оградата, мощността от 300W е напълно достатъчна. При по-високи тревни израстъци, дебели плевели и други подобни е нужна мощност от 800-1200W;
  • Тегло – варира в диапазона от 1,5 до 9 кг, което има значение за вашата умора и лекота при използване на машината. Моделите с ДВГ двигатели са по-тежките варианти;
  • Вид на режещия елемент – той може да е мек и гъвкав (корда) или твърд и масивен (метален). Първият се използва при рязане в близост до камъни или огради. Вторият е предпочитан при нужда от рязане на дебела и гъста растителност;
  • Обем на резервоара – важна характеристика при бензиновите градински модели. Колкото по-голям е резервоарът, толкова по-продължително ще косите с едно зареждане. Вместимостта може да варира в диапазона от 0,3 до 1,5 литра.

Къде да бъде двигателят – отгоре или отдолу

Често подобна особеност не се взима под внимание при избора на градински тример, но тя е много важна и сега ще разберете защо. При електрическите варианти двигателят се намира в долната част, при мощност в границите на 200 до 600W. Те са подходящи за ненатоварваща работа и за косене на райграс и тънки израстъци в двора. Не се използват при мокра трева, тъй като може да попадне влага в мотора и той да се повреди. Предназначени са само за работа с корда.

Когато двигателят е отгоре, мощността е от 600 до 1700W, а понякога и повече. Отличават се с по-голямото си тегло и размери, могат да работят и с метален нож, който да реже различна дебела растителност като тръни, плевели и гъста висока трева. Могат да се използват и в условия на мокра трева, тъй като моторът е в горната част и няма вариант за попадане на вода в него.

Какви видове тримери има

При избора особено внимание трябва да се обърне на типа на двигателя и неговото захранване. Днес основно предпочитани са електрическите и бензиновите четиритактови ръчни моторни градински тримери. Последните са сред най-търсените и купувани видове, тъй като са изключително мощни, могат да обработват голям двор или градина и не са зависими от ел. захранването. Те са уредите, които се предлагат на по-високи цени от електрическите варианти.

Електрическите градински тримери имат зависимост от електрозахранването и са предпочитани в случаите, когато теренът за обработка не е голям. Те са значително по-леки и позволяват по-продължителна работа, без да натоварват ръцете и гърба, както бензиновите си аналози. Същевременно имате ограничение на работното пространство, зависещо от дължината на кабела за захранване.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Какво трябва да знаем за коклюша