Как армията ще отбележи Деня на храбростта (видео)

OFFNews 06 май 2020 в 07:16 2212 0

Снимка МО

Кадри от генералната репетиция за 6 май на демонстрациите на способности от ВВС

Ситуацията с коронавируса отмени традиционният военен парад на 6 май и ще съкрати честванията по места. Вместо това войската ще отбележи Деня на храбростта с демонстрации на отделните войскови части.

В авиобаза "Граф Игнатиево" до Пловдив ще бъде проведена демонстрация от Военновъздушните сили. Началото ѝ е в 10.50 ч. Ще бъдат проведат съвместни полети за демонстриране на бойни способности. В полетите ще участва личен състав от военно формирование 28 000 – Граф Игнатиево със самолети МиГ-29 и Л-39ЗА, както и от военно формирование 32 040-Крумово с вертолети Ми-24 и „Кугар".

Демонстрирана ще бъде съвместна операция по търсене и спасяване на катапултирал се пилот над вражеска територия.

Кадри от тренировката за демонстрацията:

Честванията включват тържествен ритуал в Националния военен университет „Васил Левски“ във Велико Търново в 10:10 ч. Министърът на отбраната Красимир Каракачанов ще приеме строя на курсантите и ще поздрави всички военнослужещи по повод празника.

Пред Морска гара Варна от 10.35 ч. военнослужещи от Военноморските сили ще извършат демонстрация на способности по овладяване на кораб-нарушител (заподозрян за трафик на оръжие) в националните морски пространства. Ще участват военни моряци от Флотилия бойни и спомагателни кораби, Морската вертолетна авиобаза „Чайка” и Морския специален разузнавателен отряд. Техниката ще бъде представена от моторен катер (кораб-нарушител), бойни високоскоростни лодки и военноморски вертолет „Пантер”.

В 11.00 ч. в района на Учебен център „Црънча“ силите за специални операции ще демонстрират различни бойни способности. Формирования на Съвместното командване на специалните операции ще проведат разузнаване, обезвреждане на терористи и освобождаване на заложници, ще изпълнят парашутни скокове, инфилтрация на снайперистки тим от хеликоптер по способа „бързо въже“, ще представят способности по ръкопашни техники и ще изпълнят динамични стрелби с пистолет и автомат. Демонстрациите ще завършат с парашутен скок и развят отвисоко национален флаг.

Проявите по повод Деня на храбростта и празника на Българската армия ще завършат в София с отдаване на почит към героите, загинали за свободата и независимостта на България. В 11.30 ч. президентът и върховен главнокомандващ въоръжените сили Румен Радев и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов ще поднесат цветя пред паметника на Незнайния воин.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови