Къде е най-добре и къде най-зле да си майка

ОFFNews 07 май 2014 в 11:35 5966 1

Годишен индекс на майчинството 2014
Годишен индекс на майчинството 2014

Скандинавските страни са най-добрите места за отглеждане на деца в света, а най-неблагоприятни са условията в Сомалия.

Това е изводът от годишния индекс за майчинството за 2014, публикуван от неправителствената организация State of the World's Mothers.

България се нарежда на 44-то място от общо 178 наблюдавани държави. За сравнение, САЩ например са на 31-во място, Великобритания - на 26-о, Бразилия - на 76-то, Япония - на 32-ро. Близките до България позиции заемат Македония, Малта, Гренада и Аржентина (от 40-то до 43-то) и Черна гора, Словакия, Чили, Босна и Херцеговина (от 45 до 48).

На чело на класацията са Финландия, Норвегия, Швеция, Исландия, Холандия, Дания и Испания.

В дъното й попадат (отзад напред) Сомалия, Конго, Нигер, Мали, Гвинея-Бисау, Централноафриканската република.

Фокусът в тазгодишния доклад на организацията е върху милионите деца и майки в обществата, раздирани от военни конфликти или природни бедствия, и тяхната ежедневна борба за оцеляване. Всеки ден 800 майки и 18 000 деца умират от предотвратими причини, посочва изследването.

Индексът е съставен на база различни показатели, между които грижите за майчиното здраве и процент на смъртните случаи при раждане, процент на смъртност сред новородените и малките деца, продължителността на посещения на училищни занятия, дял от БВП на глава от населението, участие на жените в управлението.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови