Quantcast

Кабинетът задължи собствениците на стари асансьори да ги модернизират

OFFNews Последна промяна на 12 март 2014 в 16:40 11144 6

Правителството одобри промени в Наредбата за безопасната експлоатация и техническия надзор на асансьори, които се отнасят за машините, пуснати на пазара преди 2002 г.

С тях ползвателите на асансьорите - жилищни кооперации, фирми, ведомствени сгради и болници, да осигурят вземането на няколко технически мерки през следващите 11 години, чрез които ще се повиши безопасността на пътниците, на работниците от поддържащите фирми и на инспекторите по техническия надзор.

Първото изискване е насочено към асансьорите, които нямат устройство за контрол на товара и площта на кабината им е по-голяма от стандартната. Предвидена е алтернатива, която засяга около 2 хил. съоръжения в цялата страна.

В срок до 31 декември 2015 г. на тях трябва да се монтира устройство за контрол на товара, което няма да допуска движение на асансьора, ако е претоварен, или в кабината ще се монтира врата, която да ограничи площта, ползвана от пътниците. Това ще предотврати претоварване и евентуални аварии.

Друго изискване е кабините на асансьорите да бъдат оборудвани с аварийно осветление, което да се включва автоматично при прекъсване на електрическото захранване. Това в значителна степен ще намали дискомфорта на пътниците в такива ситуации.

До 30 юни 2016 г. шахтите на асансьорите трябва да бъдат оборудвани с осветление, а върху покрива на кабината, в шахтата и ролковото им помещение да се монтират устройства за аварийно спиране.

Това ще повиши безопасността на поддържащия асансьорите персонал и контролните органи при извършване на техническото обслужване, функционалните проверки, ремонтите и техническите прегледи.

Въвежда се изискване, според което до 31 декември 2016 г. трябва да се осигури аварийна двустранна разговорна връзка между пътниците в кабината на асансьора и фирмата, която го обслужва аварийно.

Така ще се осигури максимално бърза реакция от страна на аварийната служба при инциденти и ще се ограничат случаите, при които пътниците сами напускат кабината на асансьора. Това води до най-много злополуки.

В срок до 31 декември 2023 г. под кабината на асансьорите в жилищните сгради и до 31 декември 2018 г. под кабината на асансьорите в другите сгради трябва да бъде монтиран предпазен щит. Той ще предпазва гражданите от падане в шахтата.

Всички ремонти на асансьорите ще са за сметка на тези, които ги използват.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

19.06 2014 в 00:08

точно па от тия двамата ,НИКОГА,АМА НИКОГА НЕ СИ КУПУВАЙТЕ АСАНСЬОР , ЩЕ Е ПЪЛЕН МЕНТАК . ДАВАТЕ СИ ПАРИТЕ ЗА ПАМЕТНИК

23.03 2014 в 03:22

СТИГА ПОРЪЧКОВИ ИНТЕРВЮТА.
1. КОЙ ЧЛЕНУВА В БЪЛГАРСКАТА АСАНСЬОРНА АСОЦИЯЦИЯ - ГЛАВАТАРИ НА ВНОСИТЕЛИ И ПРОИЗВОДИТЕЛИ. МАРИНКОВ И ЗЛАТАНОВ. НЯМА БУМ НА СТРОИТЕЛСТВОТО И СЕГА ИСКАТ ДА СЕ БРАКУВАТ СТАРИТЕ АСАНСЬОРИ А НЕ ДА СЕ МОДЕРНИЗИРАТ - КОЕТО Е ПОНЕ 10 ПЪТИ ПО ЕВТИНО.
2. АСАНСЬОРИТЕ "ОРОНА" НА МАРИНКОВ СА СЪС ПАРОЛА И ТАКА ТЕ СА МОНОПОЛИСТИ. НО ТОВА РАЗБИРА СЕ Е ТАЙНА. МАРИНКОВ Е ОФИЦИЯЛЕН ПРЕДСТАВИТЕЛ, НО ТОВА НЕ ГО ЗАДЪЛЖАВА ДА ПРОДАВА ЧАСТИ НА ДРУГИ ФИРМИ. И ЗАТОВА ЧАСТИ ЗА ОРОНА НЯМА.
3. АСАНСЬОРИТЕ "ИЗАМЕТ" СЛЕД 2011г. СЪЩО СА СЪС ПАРОЛА, И ПОЛИТИКАТА ЗА МОНОПОЛ Е СЪЩАТА.
ТЕЗИ ДВЕ ФИРМИ СЪБИРАТ 30% РЕКЕТ ОТ ПОДИЗПЪЛНИТЕЛНИТЕ ФИРМИ.
ЗАТОВА ТРЯБВА ДА СЕ ПРЕМАХНАТ ПОДИЗПЪЛНИТЕЛИТЕ, ВСЯКА ФИРМА ВНОСИТЕЛ И ПРОИЗВОДИТЕЛ ДА Е ЗАДЪЛЖЕНА ДА ИМА ОФИЦИЯЛЕН МАГАЗИН И ДА ПРОДАВА ЧАСТИ НА ВСИЧКИ ФИРМИ. ДА СЕ ЗАБРАНЯТ АСАНСЬОРИТЕ С ПАРОЛА, ЗА ДА СЕ ОБСЛУЖВАТ ОТ ВСИЧКИ СЕРВИЗИ. ПРОИЗВОДИТЕЛИ И ВНОСИТЕЛИ ДА ПРЕДОСТАВЯТ ТЕХНИЧЕСКА ДОКУМЕНТАЦИЯ И ИНСТРУКЦИИ НА ЛИЦЕНЗИРАНИ ФИРМИ.

12.03 2014 в 17:42

Съвсем адекватни мерки. Нищо че повечето от тях си ги има и никога не са отменяни. Макар че рядко се спазват.

С изключение на това за двустранната връзка - при изобилието от мобилни телефони това отдавна е безсмислено.

12.03 2014 в 17:20

Абе Kosta някой СЪСЕД яко Ви е натоварил !!!Кви са тия асансьори и то втора ръка за тия пари-на брат ми в хотела най-най-най-ПОСЛЕДНОТО в бранша ,според Златанов от Изамет за 10 етажа и 640 кг.вместимост му взеха 15 000 евра с договор за поддръжка за 5 години.А иначе -на кой ако не на СЪКООПЕРАТОРИТЕ да е задължение да поддържат и плащат за тия ЕКСТРИ ако искат разбира се-ако не ПЕШЕЧКАТА ПО ЕТАЖИТЕ и всяко стъпало удължава живота по 2 секунди и ето нация от столетници...

12.03 2014 в 17:08

Опа! Някви тарикати си осигуриха далаверата. Особено трогателен е номера с хенерчетата. Които винаги ще бъдат откраднати.
Сичката мара втасала, остана само да осигурим с вечни поръчки продавачите на акумулатори, и асансьорните сервизи.
Между другото, ония дни случайно мярнах по няква кабеларка човече, което било от асоциация на асансьораджиите, или нещо такова. Той ги дрънкаше тия. Откровен глупак, и офисен плъх. Хубаво ще е да се види кой депутат - министър има братовчед с асансьорна фирма.

12.03 2014 в 16:55

Правителството осъзнава ли как цената на асансьора ще се отрази на един блок пълен с пенсионери?

Ние смятахме за нашия блок които се сътои от 16 етажа по 7 апартамента на етаж, без първите два етажа това прави:

98ап х 270лв х 10г = 264 600лв за 2 асансьора.

Айде ходете да се прегледате, май не само Волен е луд там!