Кабинетът задължи собствениците на стари асансьори да ги модернизират

OFFNews Последна промяна на 12 март 2014 в 16:40 12149 6

Правителството одобри промени в Наредбата за безопасната експлоатация и техническия надзор на асансьори, които се отнасят за машините, пуснати на пазара преди 2002 г.

С тях ползвателите на асансьорите - жилищни кооперации, фирми, ведомствени сгради и болници, да осигурят вземането на няколко технически мерки през следващите 11 години, чрез които ще се повиши безопасността на пътниците, на работниците от поддържащите фирми и на инспекторите по техническия надзор.

Първото изискване е насочено към асансьорите, които нямат устройство за контрол на товара и площта на кабината им е по-голяма от стандартната. Предвидена е алтернатива, която засяга около 2 хил. съоръжения в цялата страна.

В срок до 31 декември 2015 г. на тях трябва да се монтира устройство за контрол на товара, което няма да допуска движение на асансьора, ако е претоварен, или в кабината ще се монтира врата, която да ограничи площта, ползвана от пътниците. Това ще предотврати претоварване и евентуални аварии.

Друго изискване е кабините на асансьорите да бъдат оборудвани с аварийно осветление, което да се включва автоматично при прекъсване на електрическото захранване. Това в значителна степен ще намали дискомфорта на пътниците в такива ситуации.

До 30 юни 2016 г. шахтите на асансьорите трябва да бъдат оборудвани с осветление, а върху покрива на кабината, в шахтата и ролковото им помещение да се монтират устройства за аварийно спиране.

Това ще повиши безопасността на поддържащия асансьорите персонал и контролните органи при извършване на техническото обслужване, функционалните проверки, ремонтите и техническите прегледи.

Въвежда се изискване, според което до 31 декември 2016 г. трябва да се осигури аварийна двустранна разговорна връзка между пътниците в кабината на асансьора и фирмата, която го обслужва аварийно.

Така ще се осигури максимално бърза реакция от страна на аварийната служба при инциденти и ще се ограничат случаите, при които пътниците сами напускат кабината на асансьора. Това води до най-много злополуки.

В срок до 31 декември 2023 г. под кабината на асансьорите в жилищните сгради и до 31 декември 2018 г. под кабината на асансьорите в другите сгради трябва да бъде монтиран предпазен щит. Той ще предпазва гражданите от падане в шахтата.

Всички ремонти на асансьорите ще са за сметка на тези, които ги използват.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови