Йордан Василев почина в правителствена болница

OFFNews 28 май 2017 в 16:20 9100 4

Йордан Василев почина днес в правителствена болница на 81 години. Литераторът и политик бе първият главен редактор на вестник "Демокрация". 

Той е роден на 26 септември 1935 г. Семейството му е изселено от София през март 1948 г. - първо в Радомир, после в Троян. Софийското им жителство е възстановено през 1964 г. 

Завършва българска филология в Софийския университет, изключен е от университета след въстанието в Унгария през 1956 г. От 1966 г. започва работа в отдел „Критика“ на сп. „Септември“. През 1967 г. го уволняват заради ръкопис на статия и остава 2 години без работа. Започва като уредник в сп. „Литературна мисъл“, но и оттам е уволнен. 

Специалист в Института за литература на БАН. Защитава дисертация за Иван Хаджийски. Хабилитира се през 1990 г.

Активен деец на Клуба за подкрепа на гласността и преустройството, както и в СДС. През януари 1990 г. е натоварен от ръководството на СДС да бъде главен редактор на новия в. „Демокрация“, първият брой на който излиза на 12 февруари. На този пост остава до края на август 1990 г. 

Избран е за председател на Националния клуб за демокрация. През юли 1991 г., заедно с част от клубовете, напуска Федерацията на клубовете за демокрация и остава в СДС-национално движение.

Депутат в 7 Велико Народно събрание, член на „групата на 39-те“. Отказва да подпише новата конституция.

Депутат в 36 Народно събрание. Председател на комисията за национална сигурност в 36 НС. По неговите думи се отказва от председателското място в комисията, поради факта, че е трябвало да участва в заседания на Консултативния съвет за национална сигурност към Президента, в който по право участва и съпругата му Блага Димитрова, която е вицепрезидент.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови