Йордан Йовчев: Чакам всички на 18.09 на ''Живей Активно!'' да разбием заедно клишето за спокойните неделни вечери

OFFNews 16 септември 2022 в 11:40 15572 0

Йордан Йовчев

Снимка Живей Активно

Йордан Йовчев

Като дългогодишен посланик на инициативата "Неслте за Живей активно!". Какво според вас е главното послание, което бихте искали да предадете нататък?

Вече мога спокойно да се нарека ветеран в „Нестле за Живей активно!“, защото повече от 17 години години емоциите и заряда на това национално движение ме палят постоянно не само мен, но и хилядите последователи. В началото бяхме 2000 човека, а сега наброяваме повече от половин милион.

Личният пример е важен и всеки път участвам и се раздавам напълно, защото вярвам, че бих могъл да вдъхновя и да мотивирам хора, които не спортуват професионално или достатъчно често, да водят един физически по-активен начин на живот, да намерят своята форма на движение, която да ги прави не само по-здрави, но и по-щастливи. И 5 деца да накарам да се замислят и да опитат някой спорт, да се запишат и да са активни, за мен това е истинската награда. „Нестле за Живей активно!“ ни показва нагледно как движението се превръща в празник на споделените моменти и емоции, то е като истинска олимпиада за непрофесионалисти, където всички заедно се събираме, спортуваме и забавляваме едновременно. Ще запалим заедно поредният огън на „Живей Активно!“ на 18-и септември в София, където аз лично ще очаквам на тротинетка най-запалените по адреналина ентусиасти в 18 ч. на Княжевска градина и всички ще тръгнем към „колоните“ пред НДК.

Гарантирам, че ще има от всичко по много – поход на две, три или четири колела, който ще поведа, заедно с Хоумлес, републиканския шампион по скейт борд Лука Йорданов, Момчил Димитров, шампионките от ВК „Марица“, по същото време стартират мини маратон, поход с домашни любимци на четири лапи, пешеходен марш, танцов флашмоб, игри и тренировки за деца, спортни демонстрации. Всеки ще намери своето, а всички заедно ще споделим моментите и много ще се забавляваме на голямата сцена пред НДК.

Наблюдавате ли желание за повече активност у българите в последните години?

Последните години бяха доста предизвикателни и по отношение на движението и спорта. Една част от хората хора намериха оправдание по време на пандемията да престанат да се движат, но оптимистичното е, че се наблюдаваше и обратната тенденция – въпреки, ограниченията, много хора откриха нови възможности да се движат и спортуват в къщи, с онлайн тренировки. Истината е, че ако имаш желание винаги намираш начин. Нестле за Живей Активно! е пример за това и успя и по време на пандемията да мотивира хората да правят своите 10 000 крачки на ден като направи онлайн кампания, а също така и да открият танците като забавна алтернатива за движение с изданието „Танцувай с нас!“.

Оказа се, че има много ентусиасти да се движат в ритъма на музиката и танците вече активно присъстват и в следващите издания на инициативата. Сега на 18-и септември Алфредо Торес отново ще раздвижи „Витошка“ от 18 часа с танцов флашмоб, а на сцената пред НДК най-добрите танцувални школи и клубове организират танцови дуели. Аз лично постоянно работя с деца и виждам в тях искрата и желанието да се движат и спортуват. Радвам им се искрено и не спирам да обикалям залите, да им показвам, да ги уча и да им предавам всичко, което знам и мога. В последните години и в „Нестле за Живей активно!“ също младежта е сред нас, включва се, и определено го прави с удоволствие и желание.

Кое е любимото ви активно занимание, което не е свързано с професионалната ви спортна кариера?

Определено колко и изненадващо да е за моя ръст, много се запалих по волейбола. Навсякъде, по всяко време, когато имам възможност се впускам за едно воле над мрежата. И винаги играя до победа. Във Варна на „Нестле за Живей активно!“ направихме демонстрационен мач с Пушката, Михаела Маевска, Део и играхме с гостите на плажа. Естествено моя отбор не се отказа до победа, макар блока на Пушката да беше трудно преодолим. Това е енергия, която пристрастява, и лесно може да я превърнеш в ежедневие, раздаваш се и скачаш в мача. Също съм много активен и на тротинетка, с което свое умение, както вече ви казах, ще блесна и тази неделя в Княжеска градина.

Как поддържате форма?

Всеки ден по 20-30 мин на ден минимум отделям да спортувам. Нали все се пак трябва и да се съпротивляваме и на годините. За мен движението е необходимост, начин на живот, зарежда ме. Постоянно съм активен, обикалям, спортувам в различни градове, с различни клубове - не мога да спра и да легна на дивана, това за мен е далеч от идеалната вечер. Когато излезеш, потичаш, направиш няколко набирания в парка, разходиш се след вечеря, гарантирам, че това е най-добрата вечерна почивка. Също много обичам фитнес и ежедневно съм в залата, а тази неделя на 18-ти септември каня всички да си направим една хубава вечерна тренировка от 22 ч до полунощ в „Нощта на отворените фитнеси“. Заповядайте да ви покажа моите трикове в зала и как си представям идеалната неделна вечер.

Какъв е съветът, който може да дадете на българите, за да съчетаят активността и радостта от движението?

Да упорстват в само началото докато превърнат движението в необходимост. Спортът е пристрастяващ, защото веднъж влезеш ли в режим се чувстваш толкова добре, че не можеш без него. Вечер след работа няма по-освежаващо нещо от това да направиш кратка тренировка, да си подредиш главата, да те духне ветрец, малко да се поизпотиш и да изхвърлиш всичко негативно. Трябва точно една седмица да се мотивираш и да започнеш, а после лесно се превръща в навик.

С какво ще зарадвате столичани в предстоящото издание на «Нестле за Живей активно! Град 2022!» в неделя на 18 септември?

Малко след 19 ч. ще поведа лъча на колела, всеки може да дойде и да се включи с двуколка, триколка, четириколка, който както обича да се придвижва. Нямам търпение да видя и с какво ще ни изненада Лука, който печели медал след медал със своя скейт. Много се радвам на малките шампиони в различни дисциплини и даже ще го помоля да опитам и аз на неговия скейт. Във Варна се представих доста добре с лентата на Михаела Маевска.

След това на сцената пред НДК, преди началото на танцовите предизвикателства, ще направя открита демонстрация с функционална тренировка, където ще се разтягаме, скачаме и ще премерим сили кой е по издръжлив с „колегата“ Алекс Асенов от Пулс. Ще очаквам всички, за да разбием клишето за неделните вечери.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови