Йонко Грозев е новият български съдия в Страсбург

ОFFNews Последна промяна на 27 януари 2015 в 21:21 7631 5

Йонко Грозев.
Йонко Грозев.

Адвокат Йонко Грозев е новият български съдия в Европейския съд по правата на човека.

Той получи 108 от общо 185 валидни гласа на членовете на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа.

Мандатът му в Страсбург ще продължи 9 години, като Грозев ще встъпи в длъжност най-късно до 3 месеца след избирането му.

Грозев се яви като кандидат заедно с главния правен съветник в правната служба на Европейската комисия Виктор Соловейчик и Таня Куцарова–Христова от Върховния административен съд.

Грозев вече беше препоръчан с голямо мнозинство от Подкомитета за избор на съдии към Европейския съд по правата на човека.

Адв. Йонко Грозев е завършил СУ "Климент Охридски" през 1991 г., а през 1994 година защитава магистърска степен по право в Харвардския университет, САЩ. От 1995 до 2005 е ръководител на правна програма на Български хелзинкски комитет. За своята дейност през 2002 година получава Международна награда за защита на човешките права от Американската асоциация на юристите. През февруари 2013 г. Грозев пое защитата на момичетата от Pussy Riot. Руската пънк група беше подала официална жалба срещу Русия в Европейския съд за правата на човека (ЕСПЧ). Грозев е спечелил редица дела в ЕСПЧ, свързани със забраната на мъченията, свободата на словото, изповеданията и сдружаването.

Йонко Грозев беше заместник-председател на "Движение България на гражданите”.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

28.01 2015 в 00:34

Евала! Най-накрая достоен българин на достоен пост!

27.01 2015 в 23:27

Паразит, хранещ се от отхапаното от нас и държавата...

27.01 2015 в 22:58

Абе с две думи, получил си е тридесетте сребърника, измекяра.

27.01 2015 в 22:07

Грозев е дългогодишен директор на програмата за правна защита на Българския хелзинкски комитет от неговото основаване през 1995 г. до 2005 г. Една от най-изявените линии в дългогодишната му работа е борбата за узаконяване на македонско малцинство в България и създаването на негова организация ОМО”Илинден”.

Грозев защитата безплатно правата на ОМО”Илинден” още от 90-те години на миналия век. „Адвокатите на ОМО “Илинден” Йонко Грозев и Пламен Богоев надали ще могат да убедят конституционните съдии, че политически дискусии би трябвало да се водят и по такива парливи теми като автономията и признаването на нови малцинства.”, четем във в. Капитал, 27 ноември, 1999 ). В крайна сметка тогава Конституционният съд взема решение за забрана на сепаратистката организация.

Йонко Грозев и омовци не се отказват – борбата им продължава с пълна сила.

През 2005 г. ОМО “Илинден” – Пирин представлявано от Йонко Грозев печели две дела срещу България в Европейския съд по правата на човека в Страсбург. Съдът стигна до извода, че в 12 случая между март 1998 г. и септември 2003 г., когато ОМО е искала да организира мирни демонстрации, властите са й попречили.

В качеството си на защитник на пиринския македонски етнос Йонко Грозев участва в пресконференции в Страсбург, като информационна агенция Фокус определя една от тях като: ОМО пак кисне България. (Фокус, 29.11.2006). Целта на пресконференцията от края на 2006 е на запознаване на европейците с трудностите при признаването на македонско малцинство в България и регистрирането на негова организация. Интересното обаче е, че избраните езици за превод по време на антибългарската пресконференция са английски и български, отбелязва Фокус.

Пред Mediapool (31.10.2006) адвокат Грозев заявява, че се оказва натиск за отказ от партията върху нейни членове. В крайна сметка през 2007 делото стига до Върховния касационен съд (ВКС), който отказва регистрация на сепаратистката организация.

“Недобре подготвени документи” за това е достатъчно да посочим, че те бяха подготвени от опитен адвокат като Йонко Грозев””, пише на сайта на ОМО Илинден за своя съратник и дългогодишен защитник по повод отказа на съда да ги регистрира (14 юли 2008).

27.01 2015 в 22:05

Възможно най- гадната анти българска особа, защитник на чужди за бита и добрите нрави в българското общество.