Йонко Грозев е новият български съдия в Страсбург

ОFFNews 27 януари 2015 в 21:21 8510 5

Йонко Грозев.
Йонко Грозев.

Адвокат Йонко Грозев е новият български съдия в Европейския съд по правата на човека.

Той получи 108 от общо 185 валидни гласа на членовете на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа.

Мандатът му в Страсбург ще продължи 9 години, като Грозев ще встъпи в длъжност най-късно до 3 месеца след избирането му.

Грозев се яви като кандидат заедно с главния правен съветник в правната служба на Европейската комисия Виктор Соловейчик и Таня Куцарова–Христова от Върховния административен съд.

Грозев вече беше препоръчан с голямо мнозинство от Подкомитета за избор на съдии към Европейския съд по правата на човека.

Адв. Йонко Грозев е завършил СУ "Климент Охридски" през 1991 г., а през 1994 година защитава магистърска степен по право в Харвардския университет, САЩ. От 1995 до 2005 е ръководител на правна програма на Български хелзинкски комитет. За своята дейност през 2002 година получава Международна награда за защита на човешките права от Американската асоциация на юристите. През февруари 2013 г. Грозев пое защитата на момичетата от Pussy Riot. Руската пънк група беше подала официална жалба срещу Русия в Европейския съд за правата на човека (ЕСПЧ). Грозев е спечелил редица дела в ЕСПЧ, свързани със забраната на мъченията, свободата на словото, изповеданията и сдружаването.

Йонко Грозев беше заместник-председател на "Движение България на гражданите”.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!