Изследване на фондация BCause: 85% от българите в чужбина даряват

Близо три четвърти от сънародниците ни зад граница подкрепят каузи у нас

OFFNews 09 ноември 2021 в 13:27 804 0

Снимка Pexels

Делът на българите в чужбина, които определят себе си като дарители, е много висок и достига 85%. Това е над два пъти повече от дарителите в България, показва изследване на дарителството сред сънародниците ни зад граница, осъществено от фондация BCause.

Проучването има за цел да очертае дарителските практики в диаспората ни, мотивите за дарителство и бариерите за въздържане от благотворителност. Организацията е провела онлайн анкета сред българи, живеещи в чужбина в периода септември - октомври 2021 г., в която са се включили 244 души.

Според данните близо три четвърти от сънародниците ни в странство даряват средства за каузи в България, а над половината от тях го правят в повече от една страна - в обичайния случай даренията са както към Родината, така и към държавата, в която сънародниците ни са се преселили.

Най-често българите в чужбина, около половината от даряващите, се ангажират с подкрепа на болен човек и това е най-мобилизиращата кауза за тях. Те предпочитат да превеждат средства директно в набирателната сметка на нуждаещия се или по банкова сметка на дарителска организация. Над 1/3 подкрепят дейността на избрана от тях организация, на която симпатизират или в която членуват, а българските училища, изборите и българските празници са дарителски каузи за всеки седми или всеки осми от отговорилите.

Най-популярните български благотворителни организации сред българите в чужбина са Майко Мила и Оле мале, BCause, Ангели за България, Българският червен кръст, показват още данните от анкетите.

Хората, които са посочили, че даряват от времето си като доброволци са общо 17%. Те отделят средно по 20 дни доброволен труд на година. В същото време, тези, които са отбелязали сумите, които даряват са 88%. За повече от половината от дарителите обемът на дарените средства е до еквивалента на 300 евро годишно, показват още данните от изследването.

На практика българите от чужбина не ползват данъчни облекчения за средствата, които даряват. Един от проблемите, които те посочват в коментарите към анкетите е, че често имат допълнителни разходи заради превалутиране и такси. Според някои от сънародниците ни, ако не се губят средства за трансакции, биха дарявали повече.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови