Изпратиха майор Валентин Терзиев с военен ритуал в Граф Игнатиево

Загиналият пилот бе повишен посмъртно в звание подполковник и награден с орден ''Свети Георги''

OFFNews 30 юни 2021 в 13:41 2925 1

Снимка Министерство на отбраната

С военен ритуал в авиобаза "Граф Игнатиево" днес бе отдадена последна почит към майор Валентин Терзиев. Пилотът на изтребител МиГ-29 загина на 9 юни, изпълнявайки полет над морето край Шабла.

На церемонията присъстваха президентът Румен Радев - който в кариерата си на военен летец достига длъжността командир на Военновъздушните сили на Република България, министърът на отбраната Емил Ефтимов, настоящият командир на Военновъздушните сили ген.-майор Димитър Петров, висши военни, колеги и близки на загиналия пилот.

"Те изразиха своята признателност към отговорната и професионална служба, към неговата всеотдайност и любов към Родината, към волята му да преодолява рисковете в професията на военния пилот" - се казва в прессъобщение на Министерството на отбраната. - Последна почит към своя колега отдадоха и военнослужещите и цивилните служители от всички авиобази в състава на Военновъздушните сили. Те се сбогуваха с Валентин Терзиев – техен приятел и брат, който и в последния си тренировъчен полет изпълни отговорно и професионално задачите по защита на неприкосновеността на въздушното пространство на България."

Със заповед на министъра на отбраната майор Терзиев бе повишен посмъртно в звание „подполковник“ и награден с орден „Свети Георги“ за офицери Първа степен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови