Изпити по журналистика, немски и философия откриват втората сесия в Софийския университет

Александра Маркарян 02 юни 2019 в 07:00 1983 0

С изпити по журналистика (писмен), немски език и философия и социални науки започва втората кандидатстудентска сесия на Софийския университет за учебната 2019/2020 г.

Изпитът по журналистика започва в 9 ч. Той цели да оцени способността на кандидатите да създадат текст (аргументативно есе) по една от формулираните непосредствено преди изпита теми от съвременния обществен, политически, икономически и културен живот, отразен в българския периодичен печат, радиото, телевизията, интернет.

Тричасовият изпит започва с изтеглянето на една тема от кандидат-студент, след което контролно се отварят поне още две теми, за да се уверят всички, че са са различни.

Изпитът по немски език е писмен, продължава 4 часа и се състои от: тест (А и Б), с който се проверяват лексическите и граматическите знания; текст за четене с разбиране; съчинение, свързано тематично с текста за четене с разбиране (дължина 200-220 думи); превод от немски на български език (около 1500 знака).

Изпитът по философия и социални науки се основава на държавните образователни изисквания за предметния цикъл "Философия": психология и логика (IХ клас), етика и право (X клас), философия (ХI клас), свят и личност (ХІІ клас). Изпитът е писмен в три части с обща продължителност 4 часа. Първата част е философско есе по зададен проблем, втората е анализ на философски текст и отговори на отворени въпроси към него, а третата - тест от 25 задачи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови