Изпити по журналистика и математика в Софийския университет

OFFNews 09 юни 2018 в 07:00 2752 0

Днес Софийският университет ще проведе два от кандидатстудентските си изпити - писмения по журналистика, от 9 ч., и математика I, от 14 ч.

Писменият изпит по журналистика има за цел да оцени способността на кандидат-студентите да създават цялостен и завършен писмен текст по зададена тема. Работата може да бъде написана в свободно избрана от автора прозаична форма и достатъчен за пълноценното разгръщане на замисъла обем.

Темите за писмения изпит са от съвременния обществен, политически, икономически и културен живот, отразен в българския периодичен печат, радиото, телевизията, интернет. Изпитната комисия формулира темите непосредствено преди изпита. Изпитът започва с изтеглянето на една тема от кандидат-студент, контролно се отварят поне още две теми.

Изпитът продължава 3 астрономически часа.

Изпитът по математика I е писмен, с продължителност четири часа. От 2016 година форматът му съвпада напълно с този на матурата по математика:

- 20 задачи с избираем отговор от 4 възможности;

- 5 задачи с отворен отговор;

- 3 задачи с цялостно решение.

При решаването на всички задачи се използват знания от програмата по математика за задължителна подготовка. Решаването им не предполага използването на помощни изчислителни средства. Допуска се използването на химикалки (пишещи синьо), черен молив, линийка, триъгълник, пергел и гума. Не се разрешава ползването на калкулатори, електронни бележници и портативни компютри. Единственото разрешено помагало по време на изпита е Справочник по математика за кандидат-студенти, издаден от Факултета по математика и информатика на СУ „Св. Климент Охридски" не по-рано от 2007 г. (с червена корица).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!