Изпити по литература: абитуриентите на матура, седмокласниците на тест за гимназиите

OFFNews 21 май 2018 в 05:11 6823 0

Седмокласниците и дванадесетокласниците се явяват на ключово важни изпити по литература днес - за прием в гимназиите и първата задължителна матура.

Тестът за зрелостния изпит ще бъде генериран в 5.10 ч. в Министерството на образованието и науката. Изпитът започва в 8 ч. Авторът и произведението на последния 41-и въпрос ще бъдат обявени по БНР в 12 ч.

В 8.50 ч. ще бъде изтеглен един от трите варианта за тест за изпита след VII клас, в това число и преразказа на непознат текст с дидактическа задача. Изпитът за седмокласниците започва в 10.00 часа.

Тестовете и верните отговори на въпросите от двата теста ще бъдат публикувани на сайта на МОН след 16 ч.

На матурите във всяка от изпитните зали ще има видеонаблюдение с цел противодействие на манипулиране на резултатите, предупреждава МОН. Министерството уверява, че извършва наблюдението, спазвайки Закона за защита на личните данни и Общия регламент за защита на личните данни, както и че "след постигане на целите за държавните зрелостни изпити 2018 г. съгласно чл. 25 от ЗЗЛД администраторът ще унищожи цялата информация събрана чрез използването на технически средства за видеонаблюдение".

Втората задължителна матура, по предмет избран от ученика, е насрочена за 23 май. На същата дата е и вторият изпит от националното външно оценяване за седмокласниците - по математика.

Оценките от матурите трябва да бъдат обявени до 13 юни. До 22-ри зрелостниците трябва да получат и дипломите си за средно образование.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!