Изпити по английски и биология в Софийския университет

OFFNews 10 юни 2018 в 07:04 3159 0

Приемни изпити по английски език и по биология провежда днес Софийският университет.

Първият - по английски - започва в 9 ч., биологията е от 14 ч.

Изпитът по английски език е писмен и включва диктовка, тест с 4 компонента и кратко съчинение. Продължава общо 4 часа.

Диктовката проверява доколко кандидатът възприема и разбира английската реч и владее основите на правописа на езика. С теста се проверяват знанията по лексика и граматика и уменията им да разбират езика при четене. Със съчинението се проверява способността на кандидата да се изразява писмено на английски език. То е по зададена тема с възможност за избор между два варианта.

Изпитът по биология е писмен, в две части с обща продължителност от 4 астрономически часа.

Първата част е от 30 тестови задачи, включващи материал от VIII, IX и X клас. Задачите са със структуриран отговор - множествен избор с четири дистрактора (неправилни, но правдоподобни отговори) и единствен верен отговор. Задачите показват фактически знания по биология и основни логически и аналитични умения.

Втората част е развиване на тема от учебния материал от IX и X клас. Тематичната част трябва да бъде разработена в рамките на училищния курс по биология. При оценяване на писмените работи ще се имат предвид следните критерии: вярно, точно, логично и изчерпателно представяне на биологичния материал; начин на интерпретиране на учебното съдържание и възможности за анализиране и съпоставяне на съществени факти; изчерпателно излагане и аргументиране на знанията; владеене и правилна употреба на биологичните термини; обща биологична и езикова култура на кандидата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови