Измамници звънят на обяви за продажба, искат банкови данни, за да платят

OFFNews 08 март 2021 в 13:08 5837 0

За измама с източване на банкови сметки от мними купувачи в сайта за безплатни обяви OLX.bg алармира потребител в голяма фейсбук група. Сигналът не е единствен и по всичко личи, че схемата действа мащабно, вероятно и в други платформи.

Мними купувачи предлагат да закупят по-скъпи стоки, обявени за продажба в сайта. Те настояват продавачът да попълни всички данни от банковата си карта в линк, който му изпратят, като целта била да се направи автоматично паричният превод, а на следващия ден куриер да мине и да вземе вече платената стока. В линка има полета за попълване на имена, номер на картата, срок на валидност и CVC код - трицифреният код на гърба на картата. Тоест - всички необходими за източване на картата данни.

Купувачите се представят с различни имена - Марийка, Борислава, Таня и пр. и обикновено  звънят от български номера, но понякога и от чужди. Могат да бъдат засечени да комуникират на развален български - като през "Гугъл преводач".

Жената, описала измамата, е обявила за продажба количка за близнаци. Кандидат-купувачът "Борислава" само бегло се поинтересувала от количката и бързо се съгласила да я плати. Изпращайки линка, "Борислава" пише, че ще направи поръчката и парите ще бъдат преведени автоматично.

Мястото, където трябва да се въведат данните, е с логото на OLX, но домейнът е различен - olxbg.co. 

Самата платформа няма общо с измамата. 

Снимка: Facebook

Жената добавя, че е отворила линка със съзнанието, че това е опит за измама, като е изпратила снимка на карта за подарък. "Купувачката" не е реагирала, което най-вероятно означава, че измамниците не са българи. Друг потребител в OLX споделя, че IP адресите са в Русия. Комуникацията е във Вайбър и WhatsApp.

Тя качва снимки с разговора между нея и измамницата и прави уточнението, че към момента няма развитие. Снимките ще бъдат изпратени до отдел "Киберпрестъпност" към ГДБОП. 

Снимка: Facebook

Ако продавате стоки с онлайн обява, не забравяйте, че никога не бива да изпращате данните от банковата си карта, нито паролата. Ако ви бъдат поискани, това е сигурен сигнал за измама.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!