Изиграй ми приказка: Деца с увреден слух учат литература чрез театрални постановки

Проектът е един от финалистите в деветото издание на Vivacom Регионален грант

Светослав Метанов 11 юни 2024 в 16:35 469 0

Художествени произведения от българската и световната литература стават по-достъпни за деца с увреден слух
Художествени произведения от българската и световната литература стават по-достъпни за деца с увреден слух. Пилотното издание на проекта „Изиграй ми приказка“ на фондация „Арт бюро“ – един от финалистите в деветото издание на Vivacom Регионален грант, представя произведения на Елин Пелин, Шарл Перо и Бранислав Нушич чрез специално разработени театрални постановки на жестов език.

Художествени произведения от българската и световната литература стават по-достъпни за деца с увреден слух. Пилотното издание на проекта „Изиграй ми приказка“ на фондация „Арт бюро“ – един от финалистите в деветото издание на Vivacom Регионален грант, представя произведения на Елин Пелин, Шарл Перо и Бранислав Нушич чрез специално разработени театрални постановки на жестов език. Целта е глухите деца да опознаят литературата на достъпен за тях език.

Млади актьори – студенти от НБУ, заедно с режисьор и специалист по жестов език, разработват шест литературни произведения на художествен жестов език, за да подпомогнат учителите по литература в специалните училища за глухи деца. Първите представления вече събраха над 50 деца и техните учители от Специалното училище за деца с увреден слух “Проф. Дечо Денев” в София. С огромен интерес учениците гледаха „Косачи“ от Елин Пелин, „Златното момиче“, „Котаракът в чизми“ от Шарл Перо и „Автобиография“ от Бранислав Нушич.

„Литературата в училищата за деца с нарушен слух се оказва сред предметите, които затрудняват учениците. С проекта „Изиграй ми приказка“ целим да подпомогнем въображението на децата и образното мислене, което впоследствие да доведе и до изграждането на потребност от култура и изкуство“, коментира Албена Тагарева от фондация Арт Бюро.

След всяко представление децата имат възможността да влязат в ролята на актьорите и да се опитат да изиграят приказките, да кажат репликите (използвайки жестов език), да облекат костюмите. До края на годината предстои да бъдат представени още две произведения чрез театрални постановки.

„Това е един изключителен и много полезен проект. Той ще направи ценни литературни произведения достъпни за всички деца. Поздравления за страхотната работа и креативен подход на Фондация „Арт бюро“, сподели Елица Георгиева, директор Корпоративни комуникации във Vivacom.

Готовите етюди са заснети и качени в YouTube канала на фондацията, за да помогнат за интегриране на децата с увреден слух в повече училища в цялата страна. Те ще бъдат предоставени като помощен учебен материал на трите специализирани училища за деца с увреден слух в София, Пловдив и Търговище, както и на ресурсни центрове, училища със смесено обучение и неправителствени организации.

Vivacom Регионален грант е най-мащабната социално отговорна инициатива на телекома. С нея компанията подкрепя образователни и екологични проекти на граждански организации от цялата страна. В деветото изцяло обновено издание Vivacom удвои размера на гранта, улесни процеса на кандидатстване и въведе акселераторска програма, за да отговори в по-голяма степен на нуждите на НПО сектора в страната. От старта на Vivacom Регионален грант до сега телекомът е подкрепил 118 проекта на 105 граждански организации, а общата стойност на сумата надвишава 600 000 лева.

Виж още за:
    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Русия търси разкол в българската църква, за да бъде избран проруски патриарх