Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Изхвърлените мъртви прасета в Янтра не са били заразени с чума

OFFNews 01 юни 2021 в 12:37 896 0

Снимка pixabay

Изхвърлените мъртви прасета в Янтра не са били заразени с чума. Това показват резултатите от лабораторното изследване за Африканска и за Класическа чума по свинете от пробите, взети от животните, съобщиха от БАБХ.

Миналата седмица в коритото на река Янтра край село Писарево, област Велико Търново изплуваха 17 мъртви прасета

БАБХ е извършила проучване на произхода на свинете, като е установила, че намерените останки са в различни стадии на разлагане.

От агенцията отбелязват, че по всяка вероятност животните са били изхвърляни на едно и също място в различни дни през последния месец. 

Върху някои от намерените свине е установено наличието на групов идентификатор- ушна марка, на търговеца от Нидерландия, продал животните на български ферми. Прасета със същата марка са доставени до общо три обекта в общините Горна Оряховица и Лясковец.

Поставянето на групов идентификатор е обичайна практика в свиневъдството и отговаря на законодателството в ЕС, но в случая възпрепятства установяването коя от трите на ферми неправомерно е изхвърлила свинете в река Янтра, изтъкват от БАБХ.

В трите ферми, получили свине от нидерландския търговец, са извършени проверки от ОДБХ-Велико Търново, като не са открити несъответствия в обектите.

Останките от животните са извадени от реката и унищожени още в петък, 28 май. В засегнатия район е извършена дезинфекция.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews