Издирват осъден за трагедията край Бакаджика

OFFNews 28 май 2015 в 12:02 2704 0

Издирват един от осъдените за трагедията край Бакаджика

Един от осъдените за катастрофата край местността Бакаджика, в която загинаха 18 души, се е укрил и полицията го издирва.

Това съобщава БНТ, като се позовава на близки на жертвите. Днес се отбелязват 6 години от трагедията. 

Собственикът на автобуса Слав Славов се укрива от правосъдието, а от МВР съобщават, че са предприели всички необходими мерки, за да го издирят. 

На 14 март 2013 година Върховният касационен съд (ВКС) окончателно даде по 10 години затвор на шофьора на автобуса Господин Господинов и собственика Слав Славов. Първият влиза в затвора, но няколко месеца по-късно умира от мозъчен инсулт. 

Повечето жертви в катастрофата бяха възрастни хора - над 60 години, един от загиналите беше 16-годишно момче.

За да заведат гражданско дело срещу Славов, роднините трябва да платят огромни суми за разноски. Те нямат тези пари и делото е прекратено. 

Роднините получават обезщетение от фирмата, застраховала автобуса. Така попадат обаче на следващата порочна практика – казват им, че трябва да сключат договор с посредник, който да гарантира изплащането на сумите, като посредникът получава 5% от всяко обезщетение. Ако се откажат от договора, неустойката е 5 хиляди лева.

Две седмици преди катастрофата автобусът-убиец минава технически преглед в сервиз в град Елхово и в протоколите пише, че той е изправен. Експертизите после доказват, че това не е така и от месеци ръчната и крачната спирачки не работят. Сервизът, допуснал този автобус да превозва хора, не понася никаква отговорност, собствениците му не са привлечени като обвиняеми. Нещо повече – към днешна дата има валидно разрешително, издадено от “Автомобилна администрация”. Мерки срещу фиктивните прегледи бяха предприети чак след инцидента.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови