Издирват американец под връх Вихрен (обновена)

OFFNews 05 ноември 2023 в 23:45 3066 0

Спасителна акция

Снимка БГНЕС/БЧК

Планински спасители от Банско и Разлог издирват изчезнал турист в Пирин, предава "24 часа". Сигналът е подаден около 16 ч.

Туристът е американец, който живее в Нидерландия. Той е тръгнал на поход към връх Вихрен.

За последно си е направил селфи около 9 часа сутринта. След това синът му не е имал връзка с него и е подал ориентировъчни координати на спасителите. Според него баща му би могъл да бъде под Вихрен, откъм местността Казаните.

17 спасители веднага са се организирали и са тръгнали да издирват изчезналия турист. Заради сняг в района се очаква акцията да бъде дълга и трудна.

В нея участва и новият кмет на Банско - Стойчо Баненски, заедно с брат си Росен, който е директор на НП "Пирин", а баща им Методи Баненски е координатор на спасителната операция.

Тежката спасителна акция тече и в момента. Спасителният отряд пренася с носилка тежко пострадалият чуждестранен турист.

По информация на ПСС той се е движел сам в планината, което впоследствие затруднява локализирането и бързото достигане до бедстващия турист. Американецът е паднал от връх Вихрен тази сутрин.

Неподходяща екипировка и подценяване на условията в планината са причините, довели до инцидента.

"Цяло чудо е, че мъжът е открит жив след такова падане! Той е в тежко състояние, с множество фрактури. Силният вятър, студът, атмосферните условия и времето прекарано на открито са довели до изпадане в тежка хипотермия!", съобщиха от ПСС.

Акцията все още не е приключила. Спасителите от отрядите на Банско и Разлог пренасят пострадалия до хижа Вихрен, от където той ще бъде транспортиран за оказване на лекарска помощ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки