Панаир на книгата: Издателство пусна книги, прославящи антисемитизма и Хитлер. Дадоха го на прокурор

Александра Маркарян 01 юни 2023 в 11:04 3828 0

ОЕБ Шалом разпространи снимка, на която се виждат изложените на панаира книги.

Снимка ОЕБ Шалом

ОЕБ Шалом разпространи снимка, на която се виждат изложените на панаира книги.

Издателство си позволи да продава на Панаира на книгата в София книги, прославящи антисемитизма и Хитлер- След сигнал от Организацията на евреите в България "Шалом" срещу него бе подаден сигнал в прокуратурата.

"С огромно възмущение разбрахме, че на традиционния пролетен панаир на книгата, организиран от Асоциация „Българска книга“ и с помощта на Национален фонд „Култура“, има специализиран щанд на издателство "Еделвайс", издаващо издания, отричащи Холокоста и прославящи крайнодясна, антисемитска и расистка идеология. По този начин събитието, което организирате спомага за разпространението на език на омразата - пише председателят на ОЕБ "Шалом" в отворено писмо до председателя на Управителния съвет на Асоциация "Българска книга" Десислава Алексиева и до министъра на културата и, като такъв, принципал на Национален фонд "Култура" Найден Тодоров.

"Автори като Дейвид Ървинг, заклеймени и осъдени за отричане на Холокоста; спомени на легионери и участници в крайни организации през 30-те и 40-те години в България и мемоари и възхвалявания на лидери на национал-социалистическата идеология се продават свободно без подходящия исторически контекст, предупреждение и коментар за четящия и директно насаждат идеи, които нашето общество, отдавна е отрекло.

Ние вярваме, че само седмица след празника на книжнината и културата - 24 май, и след огромното признание на българската литература чрез наградата "Букър" за Георги Господинов, разполагането наравно на подобна печатница на клевети и неистини съвместно с литературни постижения е не само грешно, но и опасно. Вярваме, че не всяко печатно произведение трябва и може да се нарича книга, а са важни стандартите, уроците и посланията, които те дават на обществото. И като такива вярваме, че издателство "Еделвайс" няма място на престижен форум като Пролетния панаир на книгата.

Бихме се радвали да преосмислите участието на издателство "Еделвайс" в панаира", завършва писмото си проф. Оскар.

В отговор само ден по-късно Алексиева отговаря също с писмо, в което го уверява, че на 30 май асоциацията е внесла сигнал в Софийската районна прокуратура.

Според Наказателния кодекс "който проповядва фашистка или друга антидемократична идеология или насилствено изменяне на установения от Конституцията на Република България обществен държавен строй, се наказва с лишаване от свобода до три години или с глоба до пет хиляди лева" (чл. 108, ал. 1).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews