''Изчезващите крале – лъвовете на Намиб'' по VIASAT NATURE

Царят на животните в най-старата пустиня на света

OFFNews Последна промяна на 30 март 2021 в 00:16 1761 0

Снимка Viasat Nature

„Изчезващите крале – лъвовете на Намиб“ е документален филм в две части, който дебютира по Viasat Nature в събота, 3 април, и неделя, 4 април, от 14:30 часа с повторение в същите дни от 20:45 часа.

Една стара лъвица и двете ѝ дъщери са ключът към бъдещето на пустинните лъвове: преди две години те раждат общо пет мъжки лъвчета и въпреки трудните условия в пустинята и това, че мъжкитe на прайда им са изчезнали, успяват да отгледат малките. Сега, обаче, идва време „петимата мускетари“ да продължат сами.

Снимки: Viasat Nature

В двете части на филма са уловени интимни моменти с лъвовете, някога смятани за изчезнали. Алфа мъжкарят на прайда, старата лъвица, дъщерите ѝ и техните много специални момчета ще разкажат история, който ще вдъхнови невероятно, драматично и емоционално пътуване през пустинята на контрастите.

Сега за пръв път можем да наблюдаваме за продължителен период от време тайния живот на пустинните лъвове в този епичен пейзаж на екстремни условия. Те се скитат по величествени пясъчни дюни и безкрайни равнини от чакъл, понякога чак до плажовете на брега със скелетите.Открийте този изключителен хищник в пустошта на една от най-изолирани области на планетата: място на трудности, постоянен глад, нескончаема жажда и неизбежно страдание – тук петте млади лъва трябва да превземат Намиб и да основат собственото си кралство. Пътят към съзряването в най-старата пустиня на света никак не е лесен…Във втората част проследяваме един от младите лъвове от прайда. Скитащ се из безплодни равнини, той се озовава далеч от дома и отчаяно се опитва да намери братята си, които са изчезнали няколко дни по-рано. Бродещ из пустинята съвсем сам, той току що е започнал пътешествието на живота си.Д-р Филип Стандър използва сателити, за да проследи лъвовете през пустинния и безпощаден пейзаж на Намибия. Ловци на трофеи и местните жители са причинили катастрофален спад на популацията на мъжки лъвове, приспособили се към пустинята.

По време на снимките на филма в Намиб има по-малко от 150 екземпляра. Д-р Стандър изучава популацията от две десетилетия.

Още първия път, когато вижда лъвицата с петте малки мъжки лъвчета, той осъзнава, че оцеляването им е жизнено важно. Ако успеят да възмъжеят, ще има някаква надежда за изчезващата популация от пустинни лъвове.

Гледайте двете части на „Изчезващите крале – лъвовете на Намиб“ в „Африканския неделя следобед“ на VIASAT NATURE на 4 април от 13:35 часа или в две поредни вечери от 20:50 часа на 8 и 9 април.


В чест на Деня на Земята - от 22 април, четвъртък, по VIASAT NATURE гледайте „Правилата на „Серенгети“!

Повторение: в събота, 24 април, от 11:00 часа, и четвъртък, 29 април, от 18:15 часа.

През 60-те години на миналия век малка група учени се отправя към дивата пустош, ръководена от ненаситно любопитство към природата. Те научават, че ключови видове могат да създадат или да разрушат екосистемите, в които живеят.

Сега в залеза на своята видна кариера петимата невъзпети герои на модерната екология - Боб Пейн, Джим Естес, Мери Пауър, Тони Синклер и Джон Терборг - споделят историите за техните приключения. Те разкриват как пионерската им работа е променила възгледите им за природата и е дала шанс на човечеството да преосмисли света такъв, какъвто би могъл и трябва да бъде.

Viasat Nature оставя природата да разкаже собствената си вдъхновяваща приказка – красива и удивително жестока. С убедителни истории от хора, които са свидетели на събитията, отблизо, лично и с много емоция. За пълната програма следете www.viasatnature.bg. Следете ни и на www.Facebook.com/ViasatNatureBG.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X