Иво Прокопиев: Каолин е обратното на това, което е Полимери на Баневи

Съдя България в Страсбург, трябва международен прокурор по дела срещу издатели, заяви бизнесменът

OFFNews 29 октомври 2018 в 09:12 13019 0

Снимка бТВ

Обърнал съм се към Съда по правата на човека заради действията на Комисията за отнемане на имуществото, съобщи съиздателят на "Дневник" и "Капитал" Иво Прокопиев по bTV.

Той съди България в Страсбург за действията срещу него на КПКОНПИ, която преди година запорира акции на бизнесмена, но и до днес делото не стига до съд, за да може да се защити. Жалбата в Страсбург вече е преминала теста за допустимост и делото ще се гледа, уточни Прокопиев. 

Прокурорската проверка за сделката с „Каолин“, която беше огласена миналата седмица, не е включена в иска му, защото е нова. По думите му обвинението срещу него за пране на пари е нелепо и никога няма да бъде внесено в съда.

„Виждате какво се случва с обвинението за EVN – четири пъти съдът го връща, защото не може да разбере каква е причинноследствената връзка между това, което се твърди от прокуратурата, и хората, които са обвинени”, посочи като пример Прокопиев.

По думите му е много важно мътната вода в приватизацията да се отдели от чистата. Според Прокопиев „Каолин” е обратното на това, което се случва в „Полимери”.

„Каолин“ е работещо предприятие, собственост в момента на световноизвестна фирма и от едно фалирало навремето предприятие сега е в основата на цял керамичен клъстер с много преки и косвени ефекти върху икономиката”, заяви той.

Прокопиев смята, че огласяването на повдигането на обвинението на прокуратурата е направено нарочно сега, като конкретна причина е последният брой на издавания от него вестник „Капитал“ с материали за т.нар. „дупка на Гергов“ във Варна и други.

„Съвпадението с акциите срещу Баневи са нарочно търсен ефект – да съберат двата сюжета заедно. Това, което излиза над чертата обаче, е тоталната, груба и незаконна атака срещу всички независими медии в България. Това което се случва на мен, не е прецедент, има преследвания срещу издателите на вестник „Сега” и „Клуб Z”. Нека за тези разследвания, свързани с медиите, да бъде привлечен международен прокурор или поне международни наблюдатели, призова Иво Прокопиев. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови