Ивайло Дичев: Протестът е на малкия бизнес, за който комунизмът на Борисов е нетърпим

Ако така се влачим, до пролетта ГЕРБ ще изчезне като НДСВ. Борисов май се гласеше за президент, а дойде тоталният му срив, казва професорът

OFFNews 14 септември 2020 в 16:29 4110 0

Снимка БГНЕС

"Това не е въстание, това е граждански протест. Властта се е вкопчила и ще трябва още търпение", каза пред БНР културният антрополог проф. Ивайло Дичев. 

„Започнаха сериозни критики откъм Европа. От друга страна – гражданите на площада. От четвърта страна – работодателска организация една застанала на позицията на протеста. Започва от много страни да тежи на г-н Борисов. Полезният му ход е да обмисли начина, по който може да се реформира най-вече съдебната система и да подготви спокойно, контролирано оттегляне от властта, така че да запази своята партия. Защото ако така се влачим до пролетта, ГЕРБ ще изчезне, както изчезна НДСВ“, смята той.

Според Дичев очевидно Борисов има ангажименти към някакви бизнес кръгове.

"Чакат се нови милиарди от Европейския съюз за пандемията. Едва ли така лесно ще го пуснат да си отиде, преди да бъдат усвоени тези пари“, коментира професорът.

Той е категоричен, че Борисов го притискат определени ангажименти, но имало и чисто човешки, емоционален момент – не искал да си тръгне отново предварително, а да запази достойнството си.

„Той доскоро беше много харесван и се надяваше, че ще завърши мандата си като герой. Май се канеше за президент да се кандидатира – такива слухове имаше. И изведнъж – този обрат, този срив, тотален, който аз мисля, че той не може да понесе, не може да го разбере още“, посочи Дичев.

Според него протестът вече е успял с това, че осветли начина, по който се управлява държавата.

"Тя не се управлява от Борисов, тя се управлява от някой друг. Не знаем кой е, искаме да се покаже“, посочи още Ивайло Дичев.

Според него протест преди всичко е на средната класа в България и на бизнеса.

"Страшно много малки бизнесмени има там, които се чувстват притиснати от начина, по който се управлява тази държава, тези произволни проверки, тази партийност на всички нива – нещо, което ни връща към времето на комунизма“, подчерта професорът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!