Италианци искат възстановяване на полетите между Варна и Апенините

OFFNews 10 януари 2024 в 09:03 729 0

Самолет

Снимка Pixabay

Възстановяване на полетите между Варна и летища на Апенините искат от италианската общност в България. Повече от 1300 души – българи и италианци, са се подписали в петиция само за дни, съобщава Мартино Манзолини, който е сред ангажираните с каузата.

По думите му, инициативата е подкрепена от Консулството на Италия във Варна, както и някои български консулства, „за да се опитаме да възстановим директните полети между град Варна и Италия".

Полетите до Италия от морските летища бяха спрени по време на covid пандемията, но така и не бяха възстановени след приключването ѝ.

Директните полети до Италия са важни не само за италианският бизнес и общност, базирани във Варна и околностите, но и и за българите, живеещи и работещи в Италия. Също така възобновяването им би подпомогнало туризма, посочва Манзолини.

Зад каузата застават и немалко българи от Черноморието и Източна България. След спиране на полетите до Италия, огромната част от пътуващите от тази част на страната се пренасочиха към Букурещ – два пъти по-близо от София, което доведе до бум на превозвачите от Североизтока до летище Отопени.

По данни на Националния статистически институт (НСИ) към януари 2023 г., Италия се нарежда на трето място сред европейските държави с големи български диаспори. Приема се, че над 90 хил. са българите, които живеят в Италия, но броят им може и да е значително по-висок. Тъй като по принцип българските граждани не са длъжни да се регистрират в нашите дипломатически мисии в чужбина, българското Външно министерство не разполага с точни данни за числеността на пребиваващите българи зад граница.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!