Историята зад една от най-големите присъди за трафик у нас: как жена осъди на 10 г. мъжа си, принудил я да проституира

Александра Маркарян 18 ноември 2021 в 08:15 9547 2

„Никога не съм виждала такава присъда за трафик в практиката си. Рядко има изобщо осъдени в България. В повечето случаи трафикантите са осъдени в чужбина и тук съдействаме на жертвите да получат обезщетение.“

Присъдата е 10 г. и 1 месец затвор и 15 хил. лева глоба за мъж, създал семейство, извел съпругата си в чужбина, където я принудил да проституира. Постановена е от Районния съд в Плевен на 13 септември 2021 г.

Историята зад нея ни разказва адвокат, запознат със случая*.

Началото

Момичето е красиво, интелигентно и добре образовано. Когато се запознава с бъдещия си съпруг, вече е пълнолетно. Срещат ги общи познати в кафене. Мъжът се представя с друго име и остава „Марин“** почти до сватбата. Малко преди нея документи разкриват, че всъщност е А*.

От началото на връзката им тя започва да страни от родителите си. Той дълго време не иска да се среща с тях. Майката и бащата недоумяват как се е появил в живота на дъщеря им. Опитват се да я спрат, без да я отблъскват от себе си.

Един ден той буквално я „плячкосва“. Сключват брак много скоро след първата среща въпреки съпротивата им. Оттам нататък те нямат представа за много от нещата, които се случват с детето им.

След сватбата А. решава да изведе жена си в чужбина – първо в Чехия***, след това в Германия***. На момичето и родителите ѝ подробно и убедително е обяснено, че той ще работи при роднини, които имат бизнес. Там не той работи. Всъщност никога не е работил – както се установява по-късно. Работи само тя: разбира, че ще трябва да обслужва сексуално мъже и да дава парите на съпруга си или да ги превежда на баща му.

Как е пречупена

„Младата съпруга е била в безизходица, била е подведена, манипулирана и заплашвана да изкарва сама парите за семейството си по този начин. Не е имала полезен ход. Тя е в държава, където не познава никого. А. я е заплашвал, че ще разкаже на родителите ѝ с какво се занимава. Мислила е, че близките ѝ няма да я разберат, ще я сочат с пръст, ще я стигматизират. И е мълчала. Това е голям срам. Градът не е голям. Там не можеш да се скриеш. Хората се познават. Заплашвал я е: „Хайде, имай късмета да ме изоставиш, да се откажеш – целият град ще разбере“.

Всъщност нещата обикновено започват супер безобидно.“

Но не продължават така. Младата жена е тормозена и бита.

Германия

„В Германия той я води в луксозно, изискано заведение за богати клиенти“, казва Моника Николова, директор на "Кампания А21"**** за България.

Преди да започне да обслужва клиенти, проверяват интелигентността ѝ, нивото на владеене на чуждия език, здравословното ѝ състояние.

„Услугите“ след това не винаги са секс. Може да са разговори, танци. Има ценоразпис за всичко. Сумата зависи от вида и продължителността. Различна е, ако включва докосване.

Съпругата развива здравословни проблеми на психическа основа, но мълчи. Вече е бременна от съпруга си.

„Разбирате колко е трудно на жена, бременна от един мъж, да търси защита от него и да сигнализира властите срещу собствения си съпруг“ – обяснява адвокатката.

Обратно в България

Бременността е причината за връщането им в България. Тя очевидно не може да „работи“. А. започва да търси други момичета, които да правят същото.

Декември 2016 г. На студентския празник А. се запознава с млада жена пред висше училище в един от университетските ни градове. Представя се: Марин, син на собственик на фирмата, построила факултета по фармация. Дошъл до университета, за да вземе фактура за... построяването на факултета.

Версията му – описана впоследствие от съда по дело, заведено и спечелено от тази втора жена с инициали А. Т. – явно е приета от нея. Разменят телефони. През пролетта на 2017 г. вече са любовници.

„Момичето е интелигентно, с висше образование, с чужди езици, красиво. Двамата започват връзка. Той ѝ обяснява как иска да се ожени за нея, но, за да не ги безпокои жена му, бременната му към онзи момент жена, той иска да ѝ даде 50 хил. лева. Просто да ѝ ги плати, тя спокойно да се разведе с него и да заживеят заедно с другата жена щастливо“.

„И какво прави той с това момиче? Кара я - неясно как, но е факт - да изтегли кредит. Тя му дава 50 хил. лева, прибавя и лични спестявания. След което този кредит трябва да се плаща, а тя не може. Тя е поставена във финансова зависимост. И той дава „гениалната“ схема, по която ще успее да плати кредита, с който той „няма нищо общо“. Нищо, че е взел парите.“

„Гениалната“ му схема за изплащане на кредита е тя да заработва на българското Черноморие „така, както това е правела съпругата му“.

Той се хвали с това, което е правела, счита го за свое постижение. „Казал е: „Ето моята жена колко много пари изкарваше“. Един вид – както нея я водих, хайде, и ти сега ще ходиш“, разказва адвокатката.

Запознава я с чичо си. Двамата я увещават всеки ден да започне да проституира на плажната алея, да за изкарва много пари. Тя отказва. Двамата казват: „Трябва“.

На 25 май 2017 г. сутринта чичото води жената на гарата, за да заминат. Там полицията залавя първо единия, после и другия. А. не знае, че тя вече е сигнализирала.

„В някакъв момент лампичката светва и тя реагира" – казва адвокатката.

Образува се дело. Присъдата е осъдителна – затвор и обезщетение в размер 62,5 хил. лева (сумата е равна на кредитите с лихвите, за купените на изплащане уреди за новия „дом“, личните спестявания, които му е дала). Хронологично тя е преди присъдата за случая със съпругата му. Странно, че въпреки влязлата в сила присъда и свидетелството за съдимост, в залата подсъдимият отрича това да се е случило.

„Явно това е подходът му в тези случаи. Да има брак и да експлоатира жената, с която има брак, придобивайки имущество, съпружеска общност“, заключава адвокатката.

Сам ли действа

Заминаването за точно определена страна, намирането на клиенти предполага организация. Сам ли е действал мъжът? Според адвокатката в случая със съпругата му действа сам, а с другото момиче – и чрез вуйчо си.

„Вуйчо му явно има по-голям опит в този „бизнес“, отбелязва тя.

Манипулаторът

Какъв е този мъж с начално образование, който успява да омае и увлече две образовани момичета от добра среда? Красавец? Не. Манипулатор. Нарцистичен тип с приятна външност. Не мускулест, просто добре поддържан. Човек със самовлюбено излъчване, чийто свят се върти около него самия.

За пред потенциалните му жертви има собствен бизнес. Ухажването му включва демонстрация на висок материален стандарт, подаръци, харчене на широко за „любимата“, на която на всяка цена трябва да внуши, че е успял човек. А също - че тя не може да се справи сама, че е нищо без него, че той има власт над нея.

А жените?

Тя е красива, нежна и интелигентна, но и неопитна. Той разбира и се възползва от това.

Съпругата

Мълчанието на съпругата продължава до момента, в който той започва паралелната си връзка. След като проговаря и започва процедура по развод, се стига до заплаха за убийство. Той се опитва да я принуди да оттегли показанията си. За целта му срещу нея служи и демонстрираното желание да вижда детето.

За заплахата мъжът е осъден. Постига споразумение. Делото за другите актове, представляващи принуда тя да оттегли показанията си, е отделно и към онзи момент е било в ход.

Като кола над пропаст

През цялото време жената е подложена на сериозен психически тормоз. адвокатката описва състоянието ѝ като “кола над пропаст, която малко камъче задържа да не падне”. “Малкото камъче” - подкрепата от нейните близки - се оказва достатъчно.

“Случаят нямаше да се развие по този начин, ако нейните родители бяха решили, че тя се е провалила, ако си бяха казали: „Как може да направи тези неща?!“, и не я бяха подкрепили. Но те са достатъчно интелигентни и обичащи детето си.

„Много добре си личеше тази родителска обич. Това е нормална родителска реакция. Въпросът е, че не всички родители реагират по нормалния начин“, казва адвокатката.

Делото

„Това наказателно дело протече много интересно. Един ден може и филм да се направи. Имаше градация, имаше усещане как нещата отиват към справедлива развръзка.“

В началото му А. се опитва да приложи стария подход – да смачка психически майката на детето си. Внушава превъзходство - явява се пред съда с двама адвокати, тя е с един. Тя търси подкрепа и я получава. Човек от държавна институция се свързва с А21 и те осигуряват втората адвокатка.

„Заседание след заседание той губеше почва под краката си“ - казва тя.

Показа ли осъзнаване, разкаяние? „От моя гледна точка не – отвръща адвокатката. - Той ми изглежда като човек, който не разбира какъв е проблемът.“

Последният „пирон в ковчега“ забива втора свидетелка, която вече има спечелено дело срещу А. Тя разкриват цялата му схема и начин на действие.

Присъдата

Преди да се чуе „Виновен!“ или „Невинен!“, в залата се изчитат много неща – фактите по делото. Това създава напрежение, очакване. След произнасяне на присъдата съдът незабавно налага промяна на мярката за неотклонение в задържане под стража, защото преценя, че е налице реална опасност подсъдимият да се укрие. Това е много силен момент на изненада и при самия подсъдим.“

Адвоката гледа полицаите, а жената - бившия си мъж и улавя първата му реакция.

„Той е имал остра реакция срещу адвокатите си. Видимо е учуден от присъдата“, споделя адвокатката.

При престъплението „трафик на хора“ „съдействието“ на жертвата не изключва отговорността на извършителя. Тя е била набрана и транспортирана чрез въвеждането ѝ в заблуждение и злоупотреба с нейното доверие, което обосновава по-тежката наказуемост на деянието.

Най-сетне ще мога да изляза!

„Ох, най-сетне ще мога да изляза спокойно в центъра!“, възкликва току-що спечелилата делото жена. Години наред тя се е чувствала като затворник, но изходът от делото може да послужи като убедително, вдъхновяващо послание към хората, които се колебаят дали да търсят справедливост – казва адвокатката, която се надява на добра присъда на следващата инстанция, която да влезе в сила.

*По желание на адвокатката не пишем името ù.

**Името и псевдонимът са променени.

***Имената на държавите са променени.

**** Фондация “Кампания А21“ е световна неправителствена организация, бореща се с трафика на хора. Националната ѝ телефонна линия – 0800 20 100

Още за трафика на хора: www.antitraffic.government.bg и www.antitraffic.bg

Национална комисия за борба с трафика на хора – тел. + 359 2 807 80 50, e-mail: [email protected]

Единен европейски номер за спешни случаи: 112 (безплатен, набира се без код)

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2018

2

ОрбиВан

18.11 2021 в 12:10

Много се радвам че има възмездие и справедливост в случая. Надявам се да последват други.
За дебила над мен дето само знае да съди и няма никаква възможност нито мозъчна клетка, която да му помогне да се постави на мястото на жертвите и не знае, че има обстоятелства при които всеки може да бъде пречупен и унищожен (и за него също има рецепти, но не тази), ще кажа само същото с което започнах - дебил.

1419

1

Dido

18.11 2021 в 08:57

Изчетох цЕлата статия и продължавам да недоумявам колко ПРОСТИ и ТЪПИ оФце ходят по таз земя!Требе да я съжаляваме ли?Да й съчустваме?Ми НЕ,МЕРСИ!
 
X

Да помогнем на украинските деца!