Историята на Хан Тервел в анимиран филм

Българска историческа анимация, създадена от деца, показва различен подход за образование

OFFNews 01 октомври 2021 в 11:25 9037 0

Възможно ли е българската история да бъде представена като забавно и анимирано видео? Положителният отговор на този въпрос идва от група малки креативни ентусиасти, техните ментори и бързото развитие на технологиите, което им позволява да пресъздадат част от историята ни като истинско анимирано приключение.

Проектът “Първо българско царство: Хан Тервел” е разработен и осъществен от сдружение Общност за демократично образование с подкрепата на най-голямата социално отговорна инициатива на Лидл България „Ти и Lidl за по-добър живот“. Целта му е да популяризира миналото ни по един атрактивен за учениците начин. В него участват деца на различна възраст между 7 и 13 години, които създават уникална историческа анимация по време на заниманията си по кино в Център за демократично учене. Филмът представлява stop motion (без движение) анимация, показваща невероятното пътуване назад във времето на един любопитен професор, който става свидетел на създаването на Българската държава. За осъществяването на крайния продукт са направени над 4000 фотографии, с които забележителната история на Хан Тервел е пресъздадена изключително ефектно.

Целта пред нас бе да популяризираме историята на Хан Тервел по интересен и забавен за децата начин, като им предоставим възможност самите те да участват в създаването на този филм”, споделя Милен Димитров, който е ментор на сценарийния екип към филма.

Основната концепция на визията се гради около използваните 230 фигурки Lego, с помощта на които малките творци разказват историческите събития като една истинска детска приказка. Поради наложените социални ограничения от COVID-19 проектът се осъществява в продължение на почти две години, но това не спира децата да завършат своето начинание.

Филмът е важен за тях, защото си е техен. Ние бяхме до тях само за да ги подпомагаме, мотивираме и да поддържаме рамката”, допълва още Милен.

За да разберете повече за проекта “Първо българско царство: Хан Тервел”, както и за други два интересни проекта, подкрепени от програмата “Ти и Lidl за по-добър живот”, изгледайте следното видео:

Инициативата „Ти и Lidl за по-добър живот“ се осъществява в партньорство с Фондация „Работилница за граждански инициативи“ и Български дарителски форум. Тя стартира през 2017 г. и има за цел да помага на хората в различните региони от страната да водят по-качествен и пълноценен начин на живот, като подкрепя проекти в три ключови области: образование, култура и историческо наследство и околна среда.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!